Els votants del PSOE i del PP opten per la gran aliança. Així es desprèn d'una enquesta de La Razón, en què es constata que una majoria dels votants dels socialistes i els populars avala els pactes entre tots dos partits als diferents nivells institucionals, deixant així Unidas Podemos i Vox fora de la governabilitat i sense haver d'acceptar les seves exigències. Els electors del PSOE són els més partidaris d'aquesta gran entesa, amb un 57,1% a favor i un 31,4% en contra, mentre que un 51,5% de votants del PP veu bé pactar amb els socialistes i un 33,3% ho rebutja.
Quan falta menys d'un mes perquè les eleccions municipals i autonòmiques prenguin tot el protagonisme a l'Estat, els enquestats pel diari espanyolista assenyalen que ja han decidit el seu vot per als comicis. Els votants del PP són els que ho tenen més clar, mentre que els de Vox són els que més dubten. També es constata que una majoria d'espanyols opina que s'haurien de respectar els resultats d'aquests comicis, amb el partit més votat encarregar-se de governar. És el que opinen el 61,2% d'enquestats, enfront un 23,7% que prefereix veure coalicions postelectorals. Ara bé, amb importants diferències entre partits. No sorprèn veure que són els votants del PP i de Vox els que, de llarg, opten per la preferència de donar el govern a la llista més votada --la dreta se situa per davant a la majoria d'enquestes--, amb un 80% a favor; mentrestant, el PSOE i Unidas Podemos se'n desmarquen, amb només la meitat dels electors a favor, a l'espera de possibles coalicions i pactes d'investidura.
L'enquesta també aporta altres dades curioses. Per exemple, pel que fa a la pregunta sobre si es confia més en Pedro Sánchez o en Alberto Núñez Feijóo per governar Espanya. El líder popular rep el suport d'un 97% dels seus votants i de dos de cada tres votants de la ultradreta de Vox, mentre que els electors de la dreta espanyolista no atorguen absolutament cap confiança a l'actual president espanyol. En canvi, si bé un 77,1% de votants del PSOE opta per Sánchez, gairebé un 15% prefereix Feijóo. En el cas d'Unidas Podemos, el 71% d'enquestats confia més en el mandatari socialista, i gairebé un 10% es decanta pel líder dels conservadors.
L'habitatge i la llei del 'Només sí és sí', claus
D'altra banda, i en matèria de les mesures concretes, es fan paleses les prioritats dels votants a l'hora d'anar a les urnes. D'aquesta manera, una majoria d'espanyols assegura que el problema de l'habitatge influirà en el seu vot --el 50,4% ho confirma--, amb els electors d'Unidas Podemos encapçalant el rànquing i els de Vox per la cua. I la polèmica al voltant de la llei del 'Només sí és sí', que va provocar rebaixes en les condemnes a agressors sexuals, tindrà efectes adversos per als interessos de les esquerres: gairebé la meitat de votants --un 45,1%, concretament-- diu que els efectes adversos de la llei influiran en el seu vot. Els partidaris del PP i de Vox són els que ho tenen més clar, però fins i tot un de cada tres votants del PSOE i Unidas Podemos situa aquest aspecte com a clau a l'hora d'anar a les urnes.
Encara en el mateix tema, una altra enquesta, publicada per El Mundo, fa referència a la mesura estrella anunciada per Sánchez amb l'objectiu de mobilitzar 50.000 pisos de la Sareb per a oferir-los com a lloguer social. El 61,7% d'espanyols creu que l'anunci no servirà per abaixar els alts preus del lloguer a tot l'Estat, i fins i tot un 47,9% de votants socialistes hi desconfia. Pel que fa a la llei del 'Només sí és sí', aquesta enquesta assenyala com més de la meitat de les persones creuen que, amb la modificació de la norma pactada per PSOE i PP, queden desacreditades les impulsores de la llei per part del partit majoritari del govern espanyol. Fins i tot un 40,9% de votants d'Unidas Podemos valoren haver estat menyspreats per Sánchez.
D'altra banda, i ja en matèria de la sequera, aquesta segona enquesta pregunta per les mesures que s'haurien d'aplicar per fer front a l'escassetat d'aigua. La proposta capdavantera, i l'única que supera la meitat dels suports, és prohibir l'ús d'aigua a zones d'oci, com els camps de golf. Per darrere, hi ha les iniciatives per construir més dessaladores, i prohibir l'aigua a fonts i altres decoracions dels carrers. Els enquestats es desmarquen de fer que la sequera afecti l'agricultura, i només un 14,4% aposta per provocar talls d'aigua per hores en el consum humà.