El govern de Cantàbria (PP) derogarà la llei de memòria històrica i democràtica de la comunitat autònoma després que Vox ho hagi sol·licitat al Parlament. Aquesta iniciativa del partit d'ultradreta, que demana al govern presentar com més aviat millor un projecte per derogar la norma, ha comptat amb els vots en contra del Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) i el PSOE, formacions que van impulsar aquesta llei fa gairebé dos anys quan governaven l'executiu càntabre.

El debat sobre aquesta llei de memòria democràtica ha generat un clima de tensió al ple, que ha comptat amb l'assistència de diverses persones procedents d'associacions memorialistes, a qui la presidenta del Parlament, la popular María José González Revuelta, ha cridat l'atenció en diverses ocasions per aplaudir o fer comentaris durant les intervencions. Fins i tot, els ha demanat que abandonessin la cambra. "És una vergonya", han denunciat mentre sortien de l'hemicicle després de produir-se la votació.

Per la seva part, la portaveu de Vox, Leticia Díaz, ha carregat contra l'actual llei per "ometre per complet a una part de les víctimes". En aquesta línia, la membre del partit d'extrema dreta ha apuntat que "el dolor no té bàndols". Una idea amb la qual ha coincidit el popular Íñigo Fernández. Segons el membre del PP, aquesta norma aprovada per l'anterior govern del PRC-PSOE és "parcial, sectària, capritxosa" i va sorgir "sense diàleg" amb l'objectiu d'"enfrontar als càntabres". Així, Fernández ha criticat que, amb la llei de memòria democràtica, el secretari regional del PSOE i exvicepresident del govern espanyol, Pablo Zuloaga, pretenia "dir a tota Cantàbria de què es podia parlar i de què no", "subvencionar només a les associacions memorialistes d'un costat" i "adoctrinar a les aules".

Tot i la crítica, el popular ha defensat preservar dos aspectes de la legislació actual: el dret de les famílies "siguin del bàndol que siguin" a recuperar si és possible les restes de les víctimes i els mecanismes per a conservar la documentació existent.

El PSOE ha respost les acusacions del PP i ha subratllat que la llei de memòria històrica i democràtica de Cantàbria "no és només per a un bàndol" i, segons ha apuntat el seu parlamentari Mario Iglesias, aquest assumpte "no s'estaria debatent" en altres països europeus perquè les polítiques de memòria "són un deure de l'Estat democràtic desplegat per governs de diferent color". "És un tema de justícia, els drets humans no es poden sotmetre a la voluntat política, es compleixen o no es compleixen", ha remarcat.

Finalment, el portaveu regionalista, Pedro Hernando, ha assegurat que en aquesta sessió s'han sentit "coses falses i molt doloroses per a moltes de les víctimes". Hernando, que havia ofert la col·laboració del PRC per a modificar la llei amb l'objectiu de no derogar-la perquè "és necessària", ha afirmat que aquest dilluns al Parlament de Cantàbria "s'ha dubtat si és necessari una llei que clarament fa falta".