Vox ha reconegut que va finançar la seva campanya electoral de les eleccions municipals i generals de juliol del 2023 amb dos préstecs per un import total de 9,2 milions d'euros del banc hongarès Magyar Bankholding (MBH), pròxim al primer ministre Viktor Orbán. La portaveu dels ultres al Congrés, Pepa Millán, ha justificat la decisió del partit davant la impossibilitat d'aconseguir finançament en entitats espanyoles i al retard "deliberat o no" de l'Administració General de l'Estat a l'hora de donar-los les subvencions electorals "que li corresponen a qualsevol partit polític". Tanmateix, Millán ha afirmat que desconeix si és pròxim a Orbán "jo sé que és un banc hongarès". El propietari de MBH és Lörinc Mészáros, l'home més ric d'Hongria i amic d'infància del primer ministre, Viktor Orbán, que ara és soci de Vox al Parlament Europeu.

Ocultació de Vox

Des de Vox no entenen la manca de suport de la banca espanyola, ja que segons defensen finançar a Vox "seria un bon negoci" perquè recolliria les quantitats abonades amb interessos dels quals actualment es beneficia una entitat estrangera. Segons apunta El País, des de Vox han reconegut que el MBH els va concedir 2 crèdits: un de 6,7 milions i un altre de 2,6 (en total, 9.229.444,35 euros) per finançar les campanyes a les eleccions municipals i generals de 2023 i asseguren que és legal, està auditat i ja està retornat. 

Vox va ocultar la identitat i la nacionalitat del banc que li havia fet el préstec dels comptes aprovats pels afiliats el juny passat com els que van penjar al seu portal web, incomplint així l'article 14.8 de la Llei de Finançament de Partits Polítics que assenyala explícitament: "Els partits polítics hauran de publicar en el seu web, en el termini màxim d'un mes des de la data d'enviament al Tribunal de Comptes, el balanç, el compte de resultats i en particular: la quantia dels crèdits pendents d'amortització, amb especificació de l'entitat concedent, l'import atorgat, el tipus d'interès i el termini d'amortització". Es tracta d'una mesura per evitar que els bancs, a través de la condonació del deute o la concessió de crèdits per sota de l'interès de mercat, subvencionin als partits polítics. 

El banc hongarès afí a Orbán

El mitjà d'investigació Vsquare ha assenyalat Magyar Bankholding (MBH Bank) com a responsable de finançar a Vox. La defineix com un "gegant financer format a partir de la fusió de tres entitats” i que en part "és propietat de Lőrinc Mészáros, l'empresari més ric d'Hongria i amic de la infància d'Orbán".  Aquesta entitat financera té com a major accionista a Corvinus International Investment, una signatura d'inversió controlada al 100% per l'estat hongarès. En concret, Corvinus concentra una mica més del 30% del capital. Es tracta d'un banc que compta amb prop de 2,4 milions de clients, més de 500 oficines i l'equivalent a més de 19.000 milions d'euros en dipòsits, segons consta en la seva pàgina web. A més, és una de les companyies que van estar darrere de l'oferta pública d'adquisició (OPA) llançada per  Magyar Vagon sobre el fabricant de trens Talgo, que el govern espanyol va acabar vetant per qüestions de "seguretat nacional". 

Segons detalla El Confidencial, "Mészáros és un antic instal·lador de gas de la ciutat natal d'Orbán que de sobte es va convertir en l'home de negocis més ric del país a finals del 2010". Molts el consideren com una mena de "testaferro" que representa els Orbán, tot i que, ho neguen. L'entitat en parlar de la integració de Budapest Bank Group i MBH Bank reconeix està en mans estatals "l'Estat hongarès és propietari del 30,35% de les accions a través de Corvinus International Investment". Posteriorment, va materialitzar la seva integració amb Takarékbank, amb dues entitats lligades —Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási i Magyar Takarék Hòlding— que consten com a segon i tercer accionista del banc, amb el 25% i el 12,5% del capital, respectivament. En aquest accionariat apareixen també Metis Magántőkealap i Global Alfa Magántőkealap amb un control de l'11,5% i el 3,29%. Aquestes dues estan vinculades amb Lőrinc Mészáros. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!