Intimidacions, assenyalament i assetjament, aquestes són les tàctiques per les quals ha optat Vox per impedir que Adrián Pumares voti lliurement. Pumares és un jove diputat del parlament asturià de la formació Foro de Asturias, el seu vot podria ser decisiu per aprovar la cooficialitat de la llengua asturiana al principat. 

La campanya de persecució a Pumares va començar amb el repartiment d'adhesius amb la seva cara i el missatge: Pumares venut, cooficialitat no. Aquests adhesius no portaven cap logo de partits o formacions, per tant la primera part de la persecució al diputat va ser des de l'anonimat.

Ara, però, la campanya d'assetjament ha arribat a un nou nivell. A cara descoberta, és a dir, signant la seva obra, Vox ha imprès a tanques publicitàries la cara de Pumares que l'assenyalen pel seu possible suport a la cooficialitat de la llengua

En el seu cartell, Vox assegura que "Els progres volen imposar a un milió d'asturians una llengua que no és la seva". Pel partit d'extrema dreta l'asturià és una llengua aliena al Principat d'Àustries, un posicionament pel qual estan disposats a assetjar i perseguir altres representants electes. 

Solidaritat amb Pumares

Des de l'inici de l'assetjament a Adriàn Pumares, moltes formacions polítiques han mostrat la seva solidaritat amb el diputat de Foro, segons informa La Voz de Asturias

El seu propi partit ha tancat files al voltant de Pumares. Aquest dijous van fer públic un comunicat de premsa en què rebutjaven la intimidació de Vox cap al seu company de partit que han qualificat de "campanya d'assetjament i assenyalament polític", la qual "es val d'un inacceptable discurs d'odi i d'intolerància"

Foro ha deixat clar que respectarà la independència del seu diputat i és que no és una formació que hagi fet bandera de l'oficialització de la llengua asturiana. El projecte d'incloure l’asturià com a llengua cooficial a l'Estat d'autonomia no és seva, sinó una mesura que incloïa el PSOE, guanyador per majoria a les darreres eleccions autonòmiques, al seu programa electoral. Un projecte al qual donen suport Podem i Izquierda Unida, com recorda La Voz de Asturias.  

Aleshores, per què aquesta fixació de Vox per Pumares? Malgrat que Foro no va concorre a les eleccions amb l’oficialitat de la llengua al seu programa, el partit des de la seva fundació ha assegurat que donaria suport a una iniciativa d'establir l'asturià com a llengua cooficial si aquesta comptés amb "consens social". Aquí és on el criteri de Pumares a l'hora de votar entra en joc i on Vox vol condicionar la seva decisió.

Antecedents contra la cooficialitat 

Des del principi de la legislatura la possible cooficialitat de l'asturià ha aixecat polseguera i ha inspirat campanyes d'assenyalament. L’any 2019 una plataforma lligada a Vox i al Club de los Viernes va posar en tanques publicitàries un cartell on apareixien Arnaldo Otegi, Carles Puigdemont i el president del Principat d'Astúries, Adrián Barbón, juntament amb el missatge: "Ells volen la cooficialitat, i tu?"

 

 

Imatge principal: Tanca publicitaria amb el cartell de Vox assenyalant a Adrián Pumares / Twitter