A banda de deixar lliure el president a l'exili, Carles Puigdemont, i suspendre el seu procés d'extradició fins que la justícia europea resolgui les qüestions prejudicials, la Cort d'Apel·lació de Sàsser també ha rebutjat que Vox es personi en el cas.

L'escena ha sigut ben curiosa, ja que en un primer moment, els responsables de Vox han entrat a la sala de la vista i han exposat els seus arguments per ser-hi. El fiscal s'ha posicionat en contra de la seva presència i el tribunal ho ha confirmat pocs minuts després: no tenien dret a ser allà. Un cop fora, els lletrats del partit s'han esperat al passadís fins que ha acabat la vista.

 

Com és obvi, tot això ha provocat la ira de Vox, que ràpidament s'ha presentat davant dels mitjans de comunicació per denunciar la situació. "S'estan vulnerant els nostres drets fonamentals com a acusació popular. Vox ha estat l'única acusació popular en aquest procés. Creiem que hem d'estar aquí personats per defensar la unitat d'Espanya i la sobirania nacional", ha afirmat la responsable judicial del partit, Marta Castro.

Castro ha afegit que el Tribunal Suprem ha sigut "taxatiu" en quines són les condicions pel que fa a l'acusació popular. "El dret a l'acusació popular ens permet personar-nos contra qualsevol procediment que hi tingui relació. L'ordre de detenció europea porta causa directa de la causa que s'està seguint al Tribunal Suprem", ha insistit Castro citant l'article 110 de la llei d'enjudiciament criminal.

Negacionisme jurídic

Per altra banda, la responsable jurídica de la formació d'extrema dreta ha reivindicat que, com diu l'alt tribunal, "no existeix vinculació entre la qüestió prejudicial i la decisió que el tribunal pot i ha de prendre sobre l'extradició de Puigdemont, Comín i Ponsatí". 

"No poden emparar-se en la presumpta immunitat parlamentària per evadir la justícia espanyola i no presentar-se davant del Tribunal Suprem", ha dit Castro, tot afegint que "Europa no pot ser utilitzada" per "evadir la justícia i les conseqüències dels greus delictes pels quals estan processats". 

Puigdemont ha quedat en llibertat després que la Cort d'Apel·lació de Sàsser hagi decidit suspendre sine die el procediment d'extradició que tenia obert. El tribunal ha argumentat la suspensió a l'espera que el Tribunal de Justícia de la UE decideixi sobre les qüestions prejudicials presentades pel jutge Pablo Llarena i fins que el Tribunal General de la UE resolgui sobre la demanda de mesures cautelars que va presentar la setmana passada el president per recuperar la immunitat.

Les qüestions pendents

Els procediments pendents de resolució als quals fa referència el tribunal són, d'una banda, les qüestions prejudicials que va presentar el jutge Llarena davant del TJUE arran de la decisió de la justícia belga de no extradir el conseller Lluís Puig.

Segons el tribunal de Luxemburg, aquelles prejudicials han deixat en suspens les euroordres fins que la justícia es pronunciï. Segons el jutge instructor, només ha quedat en suspens a Bèlgica, però no a la resta de països.

El segon tema pendent de resolució es refereix a les mesures cautelars que divendres passat va presentar la defensa de Puigdemont davant del Tribunal General de la UE, reclamant que se li torni la immunitat atès que existeix un risc que sigui detingut.

 

Imatge principal: els responsables jurídics de Vox, a Sàsser (Sardenya) / Foto: Europa Press