Vox i Ciutadans han presentat dues peticions de reconsideració a la Mesa del Parlament contra l'admissió a tràmit de la moció subsegüent de la CUP sobre l'acord de claredat, on els anticapitalistes plantegen constituir una ponència per elaborar una nova llei sobre un referèndum d'independència. Per a ambdues formacions espanyolistes, la tramitació d'aquesta iniciativa és il·legal i han advertit els membres de l'òrgan rector de la cambra de les "conseqüències" que això pot comportar. En el cas de Ciutadans, sostenen que la iniciativa dels cupaires té "clara vocació d'il·legalitat" i té com a objectiu "desestabilitzar Catalunya i les seves institucions".
En un comunicat, la formació encapçalada per Carlos Carrizosa s'empara en la jurisprudència del Tribunal Constitucional: "És sobradament coneguda per totes les autoritats del Parlament, especialment pels membres de la Mesa, que coneixen que l'admissió i la tramitació d'aquestes iniciatives suposa una vulneració dels drets dels diputats que es veuen sotmesos a participar-hi en una activitat parlamentària inconstitucional i una vulneració del dret a la participació política del conjunt de la ciutadania".
Per la seva banda, Vox ha anunciat que també formularà aquest escrit en les properes hores. El president del grup parlamentari de l'extrema dreta, Ignacio Garriga, ha expressat en una roda de premsa que utilitzaran "tots els ressorts legals" per impedir que es pugui debatre aquesta moció i ha alertat els membres de la Mesa: "Poden acabar asseguts al banc dels acusats si tramiten iniciatives il·legals com aquestes, que siguin conseqüents amb allò que registraran i s'atenguin a les conseqüències".
La CUP defensa la necessitat de la moció per "ressituar" el referèndum al Parlament
Des de la sala de premsa del Parlament, la CUP ha assenyalat que esperen que aquestes reconsideracions quedin en res i han volgut instar a ERC, Junts i els comuns a aprovar la moció. El text d'aquesta recull que es constitueixi "de manera immediata" una ponència redactora per elaborar una proposició de llei del referèndum d'autodeterminació que es pugui celebrar abans que acabi la legislatura. Els cupaires defensen que "cal actuar amb sobirania, més enllà dels límits constitucionals i estatutaris, i més enllà de les restriccions imposades per les institucions polítiques i judicials de l'Estat, a la garantia dels drets socials bàsics de la majoria de la població". En la compareixença, Montserrat Vinyets ha admès que fan aquesta moció aprofitant el context de negociacions que hi ha per a la investidura de Pedro Sánchez i després de la publicació de l'informe acadèmic de l'acord de claredat. La finalitat, per als anticapitalistes, és "deixar d'externalitzar decisions que corresponen al Parlament" i insistir en què "no s'ha de desvincular l'autodeterminació de l'amnistia".