Envestida frontal. Les tres formacions de la dreta espanyolista a Catalunya, Vox, Ciutadans i el Partit Popular, no han sorprès en la seva intervenció aquest dimecres al Parlament. Han estat els primers a pronunciar-se sobre la nova llei que pretén protegir el català a les escoles, nascuda a partir de l'acord entre Esquerra Republicana, Junts, PSC i els comuns, i ho han fet sense escrúpols ni cap mena d'autocontrol, apujant el to pocs minuts abans que la llei s'hagi aprovat a la cambra catalana. Tot plegat, després que fa dues setmanes els mateixos partits ja intentessin torpedinar el pacte portant-lo al Consell de Garanties Estatutàries, però aquest ja va donar ahir la seva llum verda al text. Com a via alternativa, l'espanyolisme també ha advertit que anirà al Tribunal Constitucional, si bé això no ha evitat que l'atac en la intervenció d'avui hagi estat contundent.
Els primers a pronunciar-se han estat Ciutadans. El líder dels taronges a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha començat ben fort, amb una primera oració que ha preparat l'escenari per allò que havia de seguir. "Aquesta llei la presenta el separatisme més radical i hispanòfob", ha disparat. En aquesta línia ha continuat, arremetent contra el "monolingüisme forçós", la traïció de les promeses de Jordi Pujol, i la perversió del model lingüístic anterior amb la immersió a les escoles. També ha descrit aquest sistema educatiu actual com un "text de pedra que va baixar Moisès" i un "fòssil" per criticar la seva immobilitat. Enfront d'això, ha volgut reivindicar la necessitat de tirar endavant una proposta diferent, basada en un model amb tres llengües: el català, el castellà i l'anglès. Ciutadans ja va presentar aquest sistema fa unes setmanes, i avui l'ha tornat a reclamar per fer front a un món globalitzat, a diferència d'una immersió que provoca un fracàs "en el rendiment i en l'estabilitat emocional".
El següent torn ha estat per al portaveu de la ultradreta de Vox, Joan Garriga, qui també s'ha referit similarment a Jordi Pujol per dir que "dormia tranquil" després d'alterar el model d'educació. "Discriminen el castellà perquè, per a vostès, la immersió és un objectiu polític per uniformar els catalans i acabar amb la pluralitat de Catalunya", ha llançat. També més acusacions, com que la Generalitat ha volgut "potenciar el sentiment nacional de professors i pares", i mentides com que alguns d'aquests docents s'han vist obligats a "ensenyar d'amagat a llegir i escriure en castellà". Ja en referència a la llei, l'ha descrita com una llei tramposa per a "esquivar l'obligació de la Generalitat de complir la sentència". I fins i tot ha aconseguit fer esclatar de riure i aplaudiments la bancada independentista quan el diputat ultra s'ha referit a les mesures que impulsaran a partir d'ara per fer-hi front: "Presentarem una querella de desobediència contra els qui han incomplert la sentència. No ens agrada presentar-ne, però ens veiem en l'obligació".
I, per part del Partit Popular, el líder Alejandro Fernández ha apostat per la mateixa via. Substitució lingüística, il·legalitat, obsessió malaltissa... amb aquestes paraules s'ha referit el diputat per a carregar contra la llei. De nou, una altra referència a Jordi Pujol, recordant que va trencar amb la seva aposta per un model educatiu en català i castellà per a acabar defensant el model d'immersió lingüística. "És la supressió de la llibertat, i s'ha de tenir molta barra i poca vergonya quan els qui aproven aquesta llei porten els seus fills a les escoles privades trilingües", ha reblat. A més, ha defensat que la immersió ha demostrat ser negativa per al català, evidenciant-ho amb el retrocés del seu ús social i a les escoles, per la qual cosa creu que la llengua s'ha fet "antipàtica per a una part fonamental de la societat", i criticant també que els mitjans públics parlen utilitzen cada dia expressions com "ñordos i colons".
Vincles amb Franco i Hitler
Més enllà, les formacions també han volgut vincular el model d'escola catalana amb certs règims totalitaris. Sorprenentment, les acusacions no han vingut dels ultres de Vox, sinó de Ciutadans i el Partit Popular. Així, Carrizosa s'ha volgut referir al dictador espanyol. "Franco li va fer un flac favor al castellà imposant-lo a Catalunya, i ara vostès fan un flac favor al català imposant-lo a Catalunya". I també per part de Fernández, qui ha mencionat el genocida austríac: "Va haver-hi gent que defensava que Alemanya és on es parla alemany, i si es parlava a parts de França, Dinamarca, Polònia, Àustria i Txèquia, volia dir que allò també era Alemanya. Ja se sap on va portar això, i aquí es vol fer amb la idea dels Països Catalans".
Atacs als socialistes
Els líders dels partits també han tingut l'oportunitat d'expressar-se breument al darrer moment, i Vox i Cs ho han fet per a dirigir un atac gairebé compartit al PSC de Salvador Illa. L'ultra Ignacio Garriga ha carregat contra "un nou capítol de traïció del PSC al conjunt dels catalans". "Permeten que el totalitarisme separatista avanci trepitjant els nostres drets", i s'ha reivindicat com la verdadera oposició i la que aconseguirà que, més aviat que tard, la gent pugui escolaritzar-se en castellà a Catalunya. I Carrizosa, més del mateix contra el PSC. "Em sento avergonyit i fart de veure com menteixen a la població", ha llençat, per a disparar també contra "el nacionalisme més supremacista i excloent".