Han apurat fins a l'últim minut per tal de torpedinar al màxim l'aprovació de la llei del català, que previsiblement havia d'aprovar-se demà durant el ple del Parlament. Aquesta tarda pocs minuts abans que acabé el ple del Parlament Vox, Ciutadans i el PP han presentat l'escrit per portar la proposició de llei al Consell de Garanties Estatutàries, amb l'únic objectiu d'intentar impedir que la norma quedi aprovada abans del 31 de maig, quan venç el termini per executar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga a impartir un 25% de les classes en castellà.
Els grups han apurat fins a l'últim moment en què podien presentar la petició de dictamen, atès que tenen dos dies des que la iniciativa es publica al Butlletí Oficial del Parlament, que va ser el dimarts a la tarda. D'aquesta manera, s'impossibilita al màxim que demà divendres el ple es pugui dur a terme. Al text, de 19 pàgines, els tres partits de la dreta exposen que la proposició de llei vulnera els articles 3.1, 3.2 i 27 de la Constitució, i l'article 6 i 35 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, així com també la mateixa sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que fixa el 25% del castellà a les escoles.
Mesa i 7 dies
Un cop presentat l'escrit, la Mesa del Parlament s'ha reunit en una sessió que no s'ha allargat més de 15 minuts i on s'ha admés a tràmit la petició del dictamen. Ara, el ple i per tant el tràmit parlamentari de la llei queden en suspens i s'obre un termini de set dies hàbils perquè el CGE redacti el seu dictamen. Quan l'emeti, el Parlament el remetrà als grups i la Mesa obrirà, si s'escau, un període d'esmenes subsegüents per plantejar canvis conforme al que el Consell pugui suggerir.
Ara la clau està en la rapidesa amb la que el Consell elabori el dictamen sobre una llei que no és gaire llarga i que per tant, els grups parlamentaris proposants, confien que sigui ràpid. Si el procediment és àgil i el dictamen arriba abans del dimarts o el mateix dimarts, els grups podran acordar celebrar el ple per votar i aprovar la proposició de llei encara dins del termini que dona el TSJC.
Què diu la llei sobre el català?
PSC, ERC, Junts i comuns van tancar el text el dimarts a contrarellotge després de mesos de negociacions, ja que el dia 31 de maig és el termini màxim que va donar el TSJC per executar la sentència. La proposició de llei presentada fixa que el català és l’idioma normalment emprat com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu i el d’ús normal en l’acollida de l’alumnat nouvingut. També inclou que el castellà és emprat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre. En aquest sentit, fixa que “l’ensenyament i l’ús curricular i educatiu del català i del castellà han d’estar garantits i tenir una presència adequada en els currículums i en els projectes educatius” i inclou que la presència de les llengües oficials “ha de tenir en compte la situació sociolingüística general, la dels centres i el seu entorn, els objectius de normalització lingüística i l’evolució del procés d’aprenentatge lingüístic”.