La dreta espanyolista reacciona. Amb un discurs prèviament preparat, Vox, Cs i el Partit Popular ja han anunciat quina seria la via que emprendran per forçar el relleu de Laura Borràs. La presidenta suspesa del Parlament ha rebut la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que l'ha condemnada a 4 anys i mig de presó i 13 anys d'inhabilitació a càrrec públic per delictes de prevaricació i falsedat documental durant la seva etapa a la Institució de les Lletres Catalanes. Els partits ja han començat a mostrar les cartes, i també ho ha fet l'unionisme de forma unànime. Sobre la taula han posat la via de la Junta Electoral Central (JEC) per tombar Laura Borràs si no dimiteix pel seu compte.

🔴 Laura Borràs: reaccions a la sentència del TSJC | DIRECTE

 

Així, el portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga ha exigit advertit que prendran "totes les mesures perquè es compleixi la llei". "Nosaltres donarem totes les batalles als carrers, a les institucions i judicialment", ha afegit. El partit també ha aprofitat per reclamar que la ultradreta tingui presència a la Mesa de la cambra, de la qual ara està vetada. Per la seva banda, Carlos Carrizosa ha assegurat que el seu partit registrarà "de forma imminent" una petició a la JEC perquè Borràs es quedi sense acta de diputada. Cs també ha recorregut a la Mesa del Parlament, a través d'un escrit en el qual ha demanat el relleu de la juntaire com a diputada i presidenta de la cambra. I pel PP, Lorena Roldán ha avisat que aniran a la JEC perquè "s'apliqui la normativa" si Borràs no renuncia al seu escó. Tot i donar-li un termini prudencial perquè sigui ella qui faci el pas, optaran per aquesta via per tal que "no continuï sent diputada ni un minut més".

 

El PSC i els comuns també demanen el relleu de Borràs

Amb la condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a la mà, el PSC ha volgut subratllar la necessitat que Laura Borràs faci "un pas al costat". La voluntat és situar en el seu lloc un altre nom que permeti "restablir la normalitat a la institució i recuperar el prestigi". És un punt en el qual Alícia Romero ha incidit especialment, lamentant que en els darrers anys s'hagi perdut aquesta qualitat. "La presidència suspesa i sense plenes funcions és una anomalia que hem de resoldre com abans millor", ha declarat. Ara bé, malgrat que el PSC farà tots els esforços del seu grup per restablir aquesta normalitat a la cambra, no lideraran la croada contra Laura Borràs. Així, recorden que la presidenta suspesa va rebre el suport de Junts, ERC i la CUP, i per tant són aquests els partits que han de fer una proposta per rellevar-la. En tot cas, els socialistes s'ofereixen per ajudar a desencallar la situació "com abans millor" i "per responsabilitat política", però en cap cas posaran sobre la taula l'obligació que la futura presidència de la cambra sigui del PSC.

La relativa prudència del PSC ha contrastat amb la contundència de la líder dels comuns, Jéssica Albiach, qui directament ha exigit la dimissió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament "d'una vegada per totes". Amb tot, ha defensat que "no és un bon dia per Catalunya ni pels catalans", ja que per primera vegada hi ha una “presidenta de la segona institució del país condemnada per corrupció”.