Vox, Cs i PP han tornat a mostrar unitat per intentar evitar que el català sigui llengua vehicular de l'escola. Si la setmana passada van moure fils per frenar l'aprovació de la llei sobre el català pactada per PSC, ERC, Junts i comuns al Parlament, aquesta setmana han repetit l'operació per posar entrebancs al decret llei aprovat pel Govern el dilluns passat per protegir les escoles i evitar la imposició del 25% del castellà. Així, aquest dijous a la tarda els tres grups han presentat al registre la sol·licitud del dictamen, i com ja van fer en la llei del català, han al·legat que vulnera l'Estatut i la Constitució.
Aquesta decisió arriba, novament, de forma sobtada. La setmana passada, la sol·licitud de dictamen del CGE ja va ser sorprenent perquè era el primer cop que la ultradreta de Vox optava per aquesta via. Fins aleshores, sempre havia clamat a favor de tancar el Consell, al·legant que duia a terme unes funcions duplicades amb l'administració central i per tant, inútil. Malgrat això, els de Ignacio Garriga van trencar els seus principis amb "l'únic objectiu" de paralitzar la defensa del català a les escoles. Aquest moviment ha permès aturar el tràmit de la llei del català a la cambra catalana.
Ara bé, amb el decret llei els de Vox no ho van veure útil i des d'un principi se'n van desmarcar. Per què no ho volien fer en aquesta ocasió? El decret llei, a diferència d'una llei del Parlament, ja està en vigor, i és que la seva vigència hi és tan bon punt es registra al DOGC. Ara simplement està pendent que el ple del Parlament el convalidi, i té un mes per fer-ho. Malgrat això Ciutadans ja va anunciar que ho volia portar al Consell de Garanties, una acció que no pot fer un grup en solitari. Va ser necessari que la líder de Cs Inés Arrimadas carregués contra els ultres al seu perfil de Twitter i els reclamés que se sumessin a l'aposta de portar-ho al CGE. Segons fonts de Vox, el canvi d'opinió és per "posar més traves a les trampes i incompliments" del Govern. A més, els ultres confien que, a canvi, Ciutadans i el Partit Popular votaran al Congrés la seva petició d'aplicar l'article 155 de la Constitució per tal d'intervenir i aplicar "immediatament" la sentència del 25% que la Generalitat "ignora reiteradament".
La llei sobre el català
La norma que està aturada i sense novetats és la dels quatre grups parlamentaris, la llei ad hoc feta per complementar el decret del Govern, i que estableix que el català es llengua vehicular i el castellà curricular. El dijous passat els tres grups de la dreta van registrar la sol·licitud de dictamen i des d'aquell moment va quedar paralitzada. Aquest òrgan té ara fins dilluns de la setmana que ve per publicar l'informe, i un cop fet aquest tràmit, la llei es podrà provar en ple al Parlament, possiblement dimecres abans d'iniciar-se la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat.