La llibertat d'expressió a judici. El partit d'ultradreta Vox demana 2 anys de presó per al periodista  i guionista Jair Domínguez, a qui acusa del delicte d’incitació  l’odi contra la seva formació quan va associar-la amb el feixisme i “a combatre’ls amb un cop de puny a la boca”, durant el programa d’El matí de Catalunya Ràdio, el 15 de febrer de 2021, segons l’escrit d’acusació al qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dijous. L’Audiència de Barcelona va ordenar la reobertura del cas el juny de 2023, en assegurar que la magistrada instructora no va argumentar prou l’arxivament de la denúncia en no veure cap indici delictiu. La titular del jutjat d'instrucció 25 de Barcelona va assegurar que  l’afirmació de Domínguez era en un “to sarcàstic” i emmarcat en un programa humorístic. La Fiscalia va considerar contundent l’afirmació, però va demanar l’arxivament de la causa. Així, Domínguez -defensat per Jaume Alonso-Cuevillas, que reclama la seva absolució- serà jutjat només amb l’única acusació del partit de Santiago Abascal

En l’escrit d’acusació, l’advocat de Vox, Juan Cremades, exposa que Domínguez va fer aquelles afirmacions,  l’endemà de les eleccions catalanes -on Vox per primer cop va entrar al Parlament amb 11 diputats-  contra el partit ultra i els seus votants. El partit també denuncia la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per no evitar aquestes declaracions i demana que sigui multada amb 216.000 euros pel delicte d’odi.

Les afirmacions del periodista

Precisa que en el programa radiofònic matinal amb més de 400.000 oients, el periodista va afirmar: “El poble més poligonero de l'Alt Empordà vota a Vox. El resultat de la Catalunya poligonera és neonazi, qui li ho podia imaginar. Al feixisme se li combat en les urnes. Perquè es veu que no. Les urnes donen ales al feixisme. No ho sabíeu? Al feixisme, als nazis se'ls combat amb un cop de puny en la boca. No hi ha mitges tintes. No es negocia amb el feixisme. Els nostres avis, morts afusellats, enterrats en cunetes, presos en camps de concentració en Argelers no ens diran que al feixisme se li combat a les urnes. Tothom pot votar, fins als quals no estan bé del cap, i ens estem jugant el futur dels nostres fills."

Augment del clima de violència

L’advocat de Vox hi assegura que  les declaracions de Domínguez “alberguen unes connotacions intolerables, hostils i discriminatòries” i que “l'ànim del  periodista era augmentar el clima de violència i hostilitat que en aquells moments ja estaven patint Vox i els seus militants a Catalunya”. Hi indica que  la Junta Electoral Central ho va  constatar en una resolució amb els incidents a diferents municipis on posaven carpes durant la campanya.  A més,  de la pena de presó, Vox demana  que Domínguez pagui una multa de 15.000 euros i  la seva inhabilitació especial per a professió o ofici educatius, en l'àmbit docent, esportiu i de temps lliure, per un temps de 5 anys.

El partit ultra culpa la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals  perquè “no va adoptar cap mesura per a supervisar, vigilar o controlar que per part de l'acusat no es proferissin les manifestacions odioses contra els votants de Vox en el si d'un programa de màxima audiència a Catalunya Ràdio, ni posteriorment va adoptar tampoc cap mesura per a evitar la seva propagació i redifusió”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!