Vox intensifica la batalla judicial contra Carles Puigdemont. El partit d’extrema dreta ha presentat aquesta tarda un escrit davant de la Sala Segona del Tribunal Suprem demanant que la concentració convocada pel Consell de la República i les entitats i partits independentista per rebre el president a l’exili al Passeig Lluís Companys de Barcelona “sigui denegada o prohibida” per “entorpir l’execució de la decisió judicial de detenció”. “Sol·licitem que es donin a l’autoritat policial competent per al manteniment de l’ordre públic a Catalunya les instruccions clares i precises d’impedir la concentració i, si escau, dissoldre-la per facilitar, si escau, la detenció del fugat”, esgrimeixen en un escrit de dues pàgines.

🔴 Retorn de Puigdemont a Catalunya, DIRECTE | Investidura de Salvador Illa, última hora

 

 

Per a Vox, la concentració convocada al Passeig Lluís Companys és un “acte de rebuda al fugat de la justícia Puigdemont a Barcelona per impedir la seva detenció”. El partit de Santiago Abascal subratlla que “no hauria d’existir cap obstacle ni risc que pogués impedir la decisió judicial” per tal que “es procedeixi a la seva detenció”. I insisteix que cal que “s’adoptin les mesures oportunes per procedir a la seva detenció de manera immediata quan es tingui coneixement de la seva presència a Espanya”.

Vox és l’acusació popular en la causa del procés al Tribunal Suprem, cosa que li permet, entre altres prerrogatives, sol·licitar la presó preventiva per a Puigdemont. I és que, perquè el jutge la pugui decretar, és imprescindible que una de les parts ho demani. “Si cap de les parts l’insta, el jutge acordarà necessàriament la immediata posada en llibertat de l’investigat o encausat que estigui detingut”, indica l’article 505.4 de la Llei d’Enjudiciament Criminal. La previsió és que ni la Fiscalia ni l’Advocacia de l’Estat no facin el pas, donat que ambdues són partidàries d’amnistiar la malversació, però ahir Ignacio Garriga, secretari general de la formació d’extrema dreta, ja va avisar que “si Puigdemont trepitja territori espanyol”, sol·licitaran “el seu ingrés a presó de manera immediata”.

La “rebuda institucional a Catalunya del 130è president de la Generalitat”

El Consell de la República i les entitats i partits independentistes s’han citat aquest dijous al Passeig de Lluís Companys de Barcelona per rebre el president Carles Puigdemont i acompanyar-lo fins al Parlament per assistir al debat d’investidura de Salvador Illa. La convocatòria de la “rebuda institucional a Catalunya del 130è president de la Generalitat” és a les 8 h del matí i l’acte s’iniciarà a les 9 h. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, hi han estat convocats els diputats i càrrecs electes del 2017 i els actuals, que seran cridats a acompanyar Puigdemont fins a les portes del Parlament. També s’ha convocat a la societat civil i a la ciutadania, perquè li donin suport en el seu retorn després de més de sis anys a l’exili. El Consell de la República ha estat el primer a anunciar la convocatòria i tot seguit se li han afegit la resta d’entitats, entre elles, l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. ERC també s’ha sumat a la convocatòria.

Just aquest dimecres, Puigdemont ha anunciat que ja ha iniciat el seu viatge de retorn de l’exili per ser present al Parlament per a la sessió d’investidura d’Illa. Assegura que “no hi ha un altre camí per a la normalitat democràtica” i que, malgrat el risc de ser detingut, serà la via per denunciar “l’actitud de rebel·lió en la qual s’han bunqueritzat alguns jutges del Suprem”. Atès que el jutge d’instrucció Pablo Llarena no ha aixecat l’ordre de detenció contra ell, amb l’argument que els fets pels quals se li investiga queden fora de l’amnistia, els Mossos d’Esquadra han rebut la instrucció de detenir-lo abans que entri al Parlament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!