A darrera hora i a la desesperada, Vox ha fet una última petició a Isabel Díaz Ayuso per evitar que, com diuen ells mateixos, es "profanin tombes" del Valle de los Caídos arran de l'aprovació de la llei de memòria històrica. La petició de Rocío Monasterio a Ayuso es deu en gran part a la decisió del govern espanyol d'exhumar a José Antonio Primo de Rivera del Valle de los Caídos, on gaudeix d'una localització privilegiada i amb honors a la Basílica Major.  Després de l'exhumació, el fundador de la Falange seguirà al mateix recinte, tot i que en una cripta, ja que el govern espanyol el reconeix com una víctima de la guerra civil. Concretament, Monasterio ha demanat a la presidenta madrilenya, amb qui ha tingut enfrontaments importants en els últims dies, que declari el Valle com un Bé d'Interés Cultural per evitar que "profanin tombes", en referència a l'exhumació de Primo de Rivera.

Així ho ha anunciat Monasterio en roda de premsa, després de carregar contra la Llei de Memòria Democràtica, que va ser definitivament aprovada la setmana passada i preguntar-li a Ayuso si declararà una protecció especial al Valle de los Caídos: "Estràs amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, o contra ell?", li ha preguntat, posant a Ayuso en un compromís que encara no ha respost. Monasterio i Vox lluiten ara com ho van fer el 2019 per evitar que el dictador Francisco Franco fos exhumat del lloc on rebia les visites de desenes de franquistes cada setmana. Avui, la política ultra ha lamentat que amb l'exhumació de Franco van ser "profanats i exhibits" i que "totes les famílies tenen dret a enterrar els seus morts i respectar les seves últimes voluntats", fossin del bàndol que fossin durant la guerra. 

Abascal: "Als morts se'ls respecta" 

Monasterio ha insistit que la nova llei que va ser rebutjada per Vox en tots els seus tràmits parlamentaris l'únic que fa és generar "divisió, rancor i enfrontament", mentre que ella prefereix "tancar el capítol i mirar cap al futur", donant el que ella veu com una possibilitat perquè Ayuso tanqui aquest debat: "A nosaltres ens tindrà al seu costat". En el dia de l'exhumació de Franco, que va tenir lloc poc abans de les eleccions del 10-N de les quals en va sorgir el govern espanyol de coalició entre PSOE i Unidas Podemos, Santiago Abascal va carregar molt durament contra Pedro Sánchez: "Sánchez va més enllà de la telescombraries amb aquest xou electoral i necròfag. El carronyer de la Moncloa ha començat una campanya d'odi. El govern espanyol hauria de fer-se la mateixa foto que es van fer les seves estimades milícies. Als morts se'ls respecta, siguin Franco o la Pasionaria". 

En les últimes hores, la família de Primo de Rivera ha pres la iniciativa i ja han anunciat que ells mateixos s'encarregaran de portar a terme l'exhumació, que mourà el cos del creador de la Falange uns metres, passant d'un lloc preferent a un altre de privat. De moment, ja han demanat permís per dur a terme aquestes tasques i des del govern espanyol veuen com una bona notícia aquesta decisió.