Vox ha denunciat davant del Tribunal Constitucional (TC) que el Parlament vetés el seu senador autonòmic gràcies a un pacte entre ERC, Junts, la CUP i els comuns. El partit d'extrema dreta ho ha fet a través d'un recurs d'empara "amb la intenció de disposar del senador que legalment li correspon".
El recurs ha estat presentat personalment pel líder del partit a Catalunya, Ignacio Garriga, que estava acompanyat del president de Vox a l'Estat, Santiago Abascal, i la secretària general del grup ultra al Congrés, Macarena Olona. En declaracions als mitjans davant l'Alt Tribunal, Garriga ha deixat clar que Vox "no romandrà en silenci davant d'aquest nou atropellament perpetrat pel separatisme que atempta contra els drets dels més de 200.000 catalans que han votat el partit".
En aquest sentit, ha reiterat que "els catalans mai més no se sentiran abandonats perquè no hem arribat fins aquí per acceptar els consensos que uneixen la CUP amb el PP". De fet, ha destacat que el partit d'extrema dreta en cap cas no acceptarà els dogmes del separatisme i l'esquerra, a diferència d'altres partits que diuen defensar els interessos dels catalans, en clara referència a populars i Ciutadans.
Per altra banda, Garriga ha carregat contra els indults i la reforma de sedició i ha recordat que Salvador Illa, el cap de l'oposició -càrrec del qual ha volgut apropiar-se-, "és un radical disfressat de moderat que comparteix plenament l'ideari de Sánchez basat en la desigualtat de tots els espanyols".
En aquest sentit ha alertat que "el cop d'Estat continua actiu tant en les institucions com als carrers i que en aquest moment el Govern de la Generalitat està en mans de dos colpistes, un condemnat i un fugit que ja han deixat clar que no donaran ni un pas enrere en el seu projecte separatista".
La fórmula Imperiali
La fórmula Imperiali va ser l'escollida pels grups per deixar fora de la designació dels senadors el partit d'extrema dreta. El mètode, que és una variant de la llei d'Hondt, és proporcional, únic requisit establert al reglament del Parlament. La fórmula, que premia els partits amb més vots, va excloure Vox, igual que també ho va fer amb la CUP. Ambdós partits haurien aconseguit un senador cadascun d'haver escollit altres mètodes més habituals.
Tanmateix, Olona ha denunciat que aquest mètode mai s'ha utilitzat a Espanya i només s'ha fet servir de manera "anecdòtica" a Itàlia i l'Equador. També ha afirmat que vulnera la LOREG, s'aparta de la regla de proporcionalitat i "atempta contra el principi de participació política recollida a l'article 23 de la Constitució.