Canvis a Vox a la Comunitat de Madrid. Santiago Abascal ha decidit prescindir de Rocío Monasterio i l’ha cessat com a líder del partit d’extrema dreta a Madrid, malgrat que la manté com a portaveu a l’Assemblea de Madrid. Al seu lloc, hi situa l’actual portaveu de la formació, José Antonio Fúster, que és el número dos de Monasterio al parlament madrileny. En un comunicat, Vox subratlla que Monasterio “quedarà dedicada en exclusiva a l’activitat política” de l’Assemblea de Madrid després de “més de vuit anys de dedicació a la província” i d’haver “aconseguit la implantació territorial” de la formació. Ara, Fúster, que és el portaveu de Vox des del mes de març, accepta l’encàrrec del Comitè Executiu Nacional “conscient del repte i amb el compromís de servei permanent a tots els càrrecs, afiliats i simpatitzants” de Vox.

Rocío Monasterio, que era presidenta del Comitè Executiu Provincial de Vox des de l’abril del 2019, va ser cap de llista del partit d’extrema dreta en les eleccions autonòmiques del 2019, del 2021 i del 2023. En la primera ocasió, va irrompre a l’Assemblea de Madrid amb dotze escons i gairebé 300.000 vots, i el seu suport a Isabel Díaz Ayuso va permetre a la líder del PP madrileny desbancar Ángel Gabilondo, que havia guanyat les eleccions, per governar en coalició amb Ciutadans. El 2021, Ayuso va anticipar les eleccions davant el temor d’una moció de censura de Ciutadans i el PSOE i el resultat va ser que la formació taronja va desaparèixer i Vox va guanyar 50.000 vots i un escó. De nou, Rocío Monasterio va facilitar la investidura d’Ayuso, que va passar a governar en solitari. I en els comicis del maig del 2023, Vox va perdre un de cada quatre vots i dos escons i es va abstenir en la investidura d’Ayuso, que ara governa amb majoria absoluta.

En tot aquest temps, Vox ha sigut un bastó a les rodes a l’hora d’aprovar pressupostos. Malgrat que Ayuso governa Madrid des del 2019, no va ser fins a finals del 2021 que va aconseguir aprovar els seus primers comptes (de cara al 2022). El desembre del 2022, per exemple, Vox va tombar els pressupostos després de no haver pogut negociar-los per haver registrat les esmenes fora de termini. Per tant, en els quatre anys que Ayuso va governar sense majoria absoluta, només va aconseguir llum verda de Vox pels pressupostos en una ocasió

Una sanció de quinze dies de sou per votar per un diputat absent

Un parell d’episodis recents de Rocío Monasterio a l’Assemblea de Madrid. Fa sis mesos, el passat mes d’abril, la Mesa li va imposar una sanció de quinze dies sense sou per haver votat dues vegades: des del seu escó i des de l’escó que havia deixat vacant un altre diputat. Monasterio va adduir que havia sigut un error quan intentava apagar l’aparell de votació i va atribuir la sanció a “l’obsessió” d’Isabel Díaz Ayuso. Más Madrid apostava per suspendre temporalment la portaveu de Vox a l’Assemblea, però la Mesa, amb majoria absoluta del PP, va prendre una decisió menys restrictiva.

Monasterio va vincular Sánchez amb l’atemptat del primer ministre d’Eslovàquia del maig

I fa cinc mesos, el maig, durant un ple de l’Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio va carregar durament contra el govern de Pedro Sánchez per una qüestió que no tenia res a veure ni amb l’executiu espanyol ni amb el líder socialista. Després de l’atemptat contra el primer ministre d’Eslovàquia, Robert Fico, que va ser tirotejat en un acte públic a Handlova, va apuntar directament contra “els ministres del govern de Sánchez” i contra les seves crides a aturar, atacar, frenar als que ells diuen ultradreta, que són tots els qui no són la ultraesquerra a qui ells defensen”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!