Vox es mostra ara disposat a sumar els seus 33 diputats al Congrés als de PP, Junts per Catalunya i PNB en una hipotètica moció de censura contra Pedro Sánchez. El partit d’extrema dreta veuria bé investir Alberto Núñez Feijóo com a nou president del govern espanyol si, a canvi, el líder dels populars es comprometés a convocar noves eleccions generals després d’evacuar de la Moncloa l’executiu de PSOE i Sumar. Aquest dilluns, Ignacio Garriga, secretari general del partit liderat per Santiago Abascal, assegurava en roda de premsa que ells no participarien mai “de cap manera, en un pacte en què també hi hagi el separatisme”. Però l’agència EFE informa que allò que diu la direcció de Vox davant les càmeres no és el mateix que admeten un cop s’apaguen els micròfons. En canvi, apunten que no els importa què podrien votar altres formacions si el PP es compromet a convocar eleccions l’endemà d’expulsar el PSOE del govern espanyol.

De moment, però, els primers que descarten aquest escenari és el PP. Conscients de la dificultat, almenys per ara, de sumar PNB i/o Junts per Catalunya a la seva trinxera, Alberto Núñez Feijóo descartava aquest dissabte en conversa informal amb periodistes presentar una moció de censura contra Pedro Sánchez. De moment, l’ofensiva dels populars s’ha limitat a denunciar el PSOE davant l’Audiència Nacional per “finançament il·legal, suborn i tràfic d’influències”. Basen la seva querella en les declaracions en un mitjà de comunicació d’un soci de Víctor de Aldama (que és l’aconseguidor de la trama Koldo i actualment està a presó pel cas dels hidrocarburs). Dijous, un soci d’Aldama va assegurar a The Objective que l’octubre del 2020 va portar a la seu del PSOE del carrer Ferraz dues bosses amb 90.000 euros que serien el primer pagament que la trama dels hidrocarburs hauria abonat presumptament als col·laboradors directes de José Luis Ábalos per la concessió d'una llicència d'operadora de carburants que els permetés vendre combustible a Espanya.

Davant d’això, Ignacio Garriga ha emplaçat aquest dilluns al PP a abandonar l’oposició “a mitges” contra  el govern espanyol i fer una oposició “total”. “Esperem que facin un exercici de coherència i es posin a combatre el pitjor president de la nostra història”, ha afegit el dirigent ultra. Ha insistit que el PP hauria de "trencar" tots els pactes i no "seure a negociar res" amb aquesta "banda corrupta que té delegació a la Moncloa, a Ferraz i sembla que també al Congrés dels Diputats i en alguna presidència regional".

Manifestació contra Sánchez el diumenge

Per altra banda, Ignacio Garriga ha anunciat que Vox s'adherirà a la manifestació convocada el pròxim 20 d'octubre a les 12 hores a la madrilenya plaça de Castella per a dir "ja n'hi ha prou" i "assenyalar" Pedro Sánchez.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!