Vox ha donat aquest dimecres per trencats els acords de govern que tenen amb el PP en diverses comunitats autònomes, després que els populars hagin pactat amb el govern espanyol el repartiment als diversos territoris de 347 menors estrangers no acompanyats provinents de les Illes Canàries. El partit d’extrema dreta ha convocat per aquest dijous a dos quarts de set de la tarda una "reunió d’urgència" de la direcció de la formació per valorar “les pròximes passes” que han de fer. En un comunicat acusen directament Alberto Núñez Feijóo de ser el responsable d’haver estripat els pactes entre ambdues formacions.

El cert és que amb l’acord PSOE-PP d’aquest dimecres, Feijóo ha desafiat Santiago Abascal. Perquè Vox ha amenaçat en els darrers dies trencar els governs autonòmics sostinguts per les dues forces si els populars acabaven acceptant el repartiment. “No serem còmplices ni dels robatoris, ni dels cops de matxet ni de les violacions”, advertia el líder del partit d’extrema dreta aquest dilluns en roda de premsa. No ha estat, ni de bon tros, l'únic avís. Per si quedaven dubtes, la portaveu del partit al Congrés, Pepa Millán, ha repetit aquest dimecres quina era l’amenaça, quan ha estat preguntada pels periodistes: “Trencar significa trencar”. “Si ens fan escollir entre l’honor o els vaixells; escollirem l’honor”, ha rematat el vicepresident de Castella i Lleó, l’ultra Juan García-Gallardo. 

"El PP confirma amb qui vol estar"

En el comunicat emès aquest vespre de dimecres, Vox ha acusat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, de "trencar els pactes de govern" perquè ha "obligat els presidents regionals a votar sí al repartiment de 400 menes". "Després d'entregar el CGPJ, RTVE, la Junta Electoral Central o aliar-se a Europa contra els interessos dels espanyols, el PP arriba a un nou acord amb el PSOE i confirma on i amb qui vol estar", ha criticat la formació ultra. Un cop emès el comunicat, Santiago Abascal ha publicat una piulada al seu compte d'X (antic Twitter) en el qual ha assenyalat que el PP "no pot comptar" amb Vox si pretén continuar "estafant els espanyols per saquejar-los i posar-los en perill".

"Feijóo va arribar a la presidència del PP allargant la mà a Sánchez, i no ha deixat de fer-ho des de llavors; han pactat els tribunals, han arribat a acords a Brussel·les i les comunitats autònomes, i avui ha dinamitat els pactes de govern quan ha acollit voluntàriament 400 menas", ha escrit el líder de Vox a les xarxes socials. 

El pacte en immigració

El pacte segellat aquest dimecres entre el govern espanyol i el PP fixa que es repartiran de manera urgent 347 menors estrangers no acompanyats a les diverses comunitats de l’Estat, una distribució que situa Catalunya com el territori que més n’absorbirà. El Govern de la Generalitat s’ha abstingut en la votació d’aquest repartiment. No hi ha hagut entesa, en canvi, en la reforma de l’article 35 de la llei d’estrangeria, que hagués implicat fixar de forma permanent un repartiment automàtic de menors entre territoris cada vegada que n’arribin de nous.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!