L'arribada de Vox al País Valencià segueix deixant la seva petjada. Ara, l'atac torna a ser contra la memòria de Guillem Agulló. El segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de València, Juan Manuel Badenas, de Vox, ha anunciat que retiraran el nom de l'antifeixista Guillem Agulló del passeig de Jardins del Real - Vivers a València perquè defensen que suposa una imposició d'una part dels valencians que "ja no és la majoritària". Badenas ha afirmat que encara no han decidit el nom que portarà el passeig "però evidentment sí que canviarem el nom perquè això suposa una imposició d'una part dels valencians que ara ja no és la majoritària". En aquest sentit, ha defensat que els electors van decidir que els partits que actualment governen a València "representem altres idees cap a una altra part que ara és la majoritària. Per tant, correspon denominar aquest passeig amb un nom que correspon amb el que la majoria dels valencians pensen i senten".
L'any 2018 l'executiu municipal governat per Compromís, Pspv i València en Comú va decidir atorgar-li el nom del jove en motiu del 25è aniversari del seu assassinat a mans d'un grup de neonazis. En aquella ocasió, Vox encara no tenia representació a l'Ajuntament de València; i PP i Ciutadans es van abstenir. Després de l'anunci de Vox, el portaveu del PP —el seu soci al govern—, Juan Carlos Caballero, ha reconegut que no tenia constància d'aquesta proposta.
Crítiques de l'oposició
L'oposició a l'ajuntament valencià ha mostrat la seva indignació a la proposta de Vox i critiquen que es facin "passos enrere" en la memòria democràtica i s'adoptin mesures que serien "incomprensibles" a qualsevol país d'Europa. La portaveu de Compromís, Papi Robles, ha assenyalat que li fa mal escoltar les declaracions de Badenas, perquè ha recordat que Guillem Agulló "va ser una víctima del terrorisme feixista que està encoratjant Vox", partit que al seu judici estan donant peu al fet que torni "la violència als carrers per una qüestió totalment ideològica". "No passaran. No es pot consentir que a la ciutat de València es facin passos enrere en la memòria democràtica de totes les víctimes que es posicionen en contra del terrorisme, sigui com sigui", ha indicat Robles, per a qui "no es pot tocar" el reconeixement a Guillem Agulló a la ciutat.
Per la seva banda, la portaveu del grup socialista, Sandra Gómez, ha lamentat que el PP i Vox esborraran "una part molt important" de la història dels valencians amb l'eliminació del passeig dedicat a una persona "que va lluitar contra el feixisme i l'odi i per la llibertat i la democràcia". "Una vegada més, el PP i Vox es posen al costat equivocat de la història, al costat no només del feixisme, sinó també de les persones que van assassinar Guillem Agulló", ha criticat Gómez, que considera que la mesura és "una cosa absolutament sorprenent, que seria irracional, incomprensible, en qualsevol país d'Europa".
Lluita contra la memòria de Guillem Agulló
L'anunci de Vox a l'ajuntament arriba l'endemà que les Corts Valencianes — en mans de Vox i PP— hagin eliminat el Premi Guillem Agulló que des de 2016 li atorgaven a persones o institucions destacades en la lluita contra la xenofòbia, el racisme i els delictes d'odi amb el nom d'aquest jove assassinat per un neonazi en 1993. En la mateixa línia que el govern del consistori, PP i Vox defensen que el nom del reconeixement va ser una decisió "unilateral" de l'expresident del Parlament valencià, Enric Morera. El portaveu de Vox, José María Llanos, ha justificat la seva decisió per la denominació que rep el premi. El PP també ha mostrat el seu suport a una declaració institucional similar si fos "genèrica" en memòria de totes les víctimes dels delictes d'odi.