Gir de guió inesperat a última hora. El Partit Popular ha sotmès a votació al ple del Congrés dels Diputats una moció crítica amb l’acord de finançament entre el PSC i ERC amb l’objectiu d’instar al govern espanyol a garantir que el “procés d’estudi, treball i aprovació del nou sistema de finançament autonòmic” es basi en la “multilateralitat i transparència” i “abandoni la bilateralitat” amb les comunitats autònomes. És una iniciativa no legislativa, no vinculant i que no té efectes jurídics. Era un gest simbòlic que volia fer servir Alberto Núñez Feijóo per evidenciar la debilitat parlamentària de Pedro Sánchez. Però no ho ha aconseguit. Els populars se les prometien molt felices en veure que Junts marxava del Congrés per assistir a la Diada, cosa que feia pensar que, amb el suport de Vox, UPN i Coalició Canària, podrien aconseguir llum verda a la seva iniciativa. Als passadissos de la cambra baixa es donava per fet. Ara bé, Vox ha abandonat el PP i s’ha abstingut. Així doncs, amb 139 vots a favor, 171 en contra i 33 abstencions (les de la formació de Santiago Abascal i de José Luis Ábalos, que des de fa mesos està al Grup Mixt), la moció ha acabat descarrilant. Des de Vox, esgrimeixen que el PP s’ha negat a negociar una esmena que havien presentat al text original i, per aquest motiu, han premut el botó groc.

Aquest matí, totes les mirades estaven posades en Junts per Catalunya, que havia de decidir si hi votava en contra al costat d’ERC i el PSOE, malgrat les crítiques que han plantejat els juntaires insistentment cap a l’acord fiscal signat entre els socialistes i els republicans, o si hi votava a favor i s’aliava amb el PP en un text en contra de la bilateralitat de la Generalitat de Catalunya amb el govern espanyol. Finalment, Junts ha marxat del ple del Congrés per assistir a la Diada Nacional de Catalunya i no s’ha hagut de posicionar. A primera hora, Míriam Nogueras ha interrogat la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, i més tard els set diputats de Junts han abandonat la Carrera de San Jerónimo en direcció a Barcelona. “S’ha decidit no respectar la Diada Nacional de Catalunya, tenim clar que no fallarem als catalans i el nostre lloc, avui a la tarda, és als carrers defensant les reivindicacions i els anhels de la nostra nació”, assenyalen fonts de Junts.

El PP, a l’atac: el “cuponàs separatista” es finançarà “amb metges andalusos i extremenys”

Just aquest matí, qui ha estripat amb duresa contra el pacte entre el PSC i ERC ha sigut Cuca Gmarra. El PP considera que aquest model singular es traduirà en un espoli fiscal a la resta de comunitats autònomes. La secretària general dels populars, Cuca Gamarra, ha denunciat que el “cuponàs català” es finançarà “amb els professors dels andalusos, els metges dels extremenys, el transport dels manxecs i riojans, i la dependència dels asturians”. “Així es finança el procés i així es garantiran les seves cadires”, ha manifestat. Cuca Gamarra ha acusat María Jesús Montero “d’assumir el full de ruta independentista”. “És per això que vostès són incapaços d’explicar un pacte que és un privilegi d’una minoria sobre una majoria”, ha afegit.

En concret, la iniciativa del PP que s’ha aprovat reclama que s’iniciï la negociació de la reforma del sistema de finançament autonòmic amb la convocatòria de la Conferència de Presidents i del Consell de Política Fiscal i Financera per al seu “debat de manera conjunta”. A més, aposta per “garantir la suficiència financera i la prestació dels serveis en condicions d’igualtat a tot el territori espanyol.

Teresa Jordà apel·la Junts a “no deixar escapar l’oportunitat d’aconseguir la sobirania fiscal”

Durant el debat de la moció del PP, ha pres la paraula Teresa Jordà. La portaveu adjunta d’ERC ha denunciat que el text del PP és “incendiari, infumable i d’una toxicitat extrema” i ha lamentat que els dotze punts que inclou “pretenen carregar-se el principi de servir la ciutadania i fer servir la força de les urnes per negociar”. Un dels missatges que ha verbalitzat l’ha deixat pel final, amb una apel·lació directa a Junts per Catalunya: “Ningú a Catalunya entendria que cap força catalana torni a deixar escapar l’oportunitat d’aconseguir la sobirania fiscal”. Encara més, Jordà ha volgut fer una “crida a la unitat de totes les forces polítiques, socials i econòmiques per fer complir l’estat amb els seus compromisos”.

De cara al PP, Teresa Jordà ha reprovat que els populars facin servir “l’anticatalanisme com a motor electoral” i ha reivindicat que l’acord entre ERC i el PSC està “basat en la negociació bilateral amb l’Estat” i suposa el “salt més important de sobirania des del 1979”. A més, ha assegurat que el pacte “no és un privilegi, sinó una necessitat” i ha afirmat que el dèficit fiscal “no és un accident, sinó resultat d’un sistema de finançament opac, arbitrari i molt poc redistributiu”. “Els agradi o no, tindrem la clau de la caixa, que serà l’Agència Tributària de Catalunya, que recaptarà tots els impostos”, ha reblat.

Míriam Nogueras reitera el rebuig de Junts al pacte PSC-ERC: “Ni és concert ni és tenir la clau de la caixa”

Prèviament, durant la sessió de control al govern espanyol, Míriam Nogueras ha interpel·lat directament María Jesús Montero sobre el pacte entre el PSC i ERC i ha lamentat que ni la vicepresidenta primera del govern espanyol ni “l’acord inconcret publicat” aclareixen en què consisteix el que s’ha pactat. “Recaptar i tornar els diners dels catalans a la caixa espanyola ni és concert, ni és poder, ni és tenir la clau de la caixa, queda clar que no hi ha concert ni res que se li assembli, i això també ho sap el PP”, ha afirmat. La portaveu de Junts al Congrés ha reivindicat que els juntaires volen el “control” i aspiren a aconseguir que el govern espanyol “no mani sobre tots els ingressos, totes les despeses i totes les polítiques de Catalunya”. “Aquest és el debat real, el poder o el té Madrid o el té Catalunya”, ha afegit. “Si es pensen que lluitem per la independència per acabar conformats amb una mica de morralla, és que vostès encara no han entès el partit del president Puigdemont”, ha conclòs. També ha reiterat que Junts no avalarà el sostre de despesa que va aprovar ahir el Consell de Ministres, que és el mateix que va tombar el passat mes de juliol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!