“Tamames no és de Vox”. Aquesta és el mantra amb què la formació d’ultradreta intenta relativitzar les discrepàncies polítiques que s’evidencien cada vegada que Ramón Tamames obre la boca. Per tapar les fugues i frenar el descontrol discursiu, el candidat a la moció de censura i Santiago Abascal compareixeran aquest dijous al Congrés dels Diputats, un al costat de l’altra. Les entrevistes que ha concedit a grans mitjans estatals han servit per constatar les diferències que hi ha entre ell i la formació que l’ungeix en qüestions clau i vertebradores de l’ideari ultra. De fet, per Vox, les contradiccions certificades, com amb el tracte amb Catalunya, encara reforcen més l’elecció de Tamames a com candidat de la segona censura de la legislatura, que se celebrarà entre el dimarts 21 i el dimecres 22 de març.
L’argument d’Ivan Espinosa de los Monteros per restar-hi importància és que “el propòsit de la moció de censura és que algú que no és de Vox, que no concorda en moltes coses amb Vox, sí que concorda amb què aquest govern és un desastre i que els espanyols mereixem que aquestes Corts es dissolguin i convocar eleccions anticipades”. Els portaveus de l’extrema dreta tapen fuites a cada compareixença per les declaracions antagòniques de Tamames, que durant el debat no proposarà un programa de govern sinó que es convoquin eleccions generals el 28 de maig, coincidint amb les autonòmiques i les municipals.
Els d’Abascal desvien el focus i culpen els mitjans de comunicació d’intentar “dinamitar” la moció de censura fent-li entrevistes retallades. “Quan l’he escoltat a la televisió, sense talls, Tamames no està tan allunyat del que diu Vox”, sosté Espinosa de los Monteros. El cas és que, en poques setmanes, l’excomunista ha acumulat un llarg historial de declaracions que xoquen amb alguns dels principis ideològics de l’ultradreta, sobretot en el model territorial.
El xoc per Catalunya
El candidat va posar distància aquest diumenge en una entrevista que va concedir al diari El Mundo, on va reconèixer que “Espanya és una nació de nacions: una supernació”, fent al·lusió a la Constitució del 78 que ell defensa vehementment. Li preguntaven per la carta que va enviar el 3 d’octubre de 2017 a Artur Mas oferint, entre d’altres, la creació d’una Agència Tributària Federal, el trasllat del Senat a Barcelona, la creació del ministeri de Qüestions Territorials amb seu a la capital catalana i la inclusió del concepte nació catalana en la revisió de l’Estatut. Abascal aposta directament per l’eliminació de les comunitats autònomes. En una conversa anterior amb el diari El País també es van evidenciar els punts de discrepància quan va defensar la lluita contra el canvi climàtic, un fenomen que Vox nega. Per acabar d’adobar-ho, Tamames creu que és “exagerat” dir que el govern de Pedro Sánchez és el pitjor dels últims 80 anys, tal com ha afirmat l’ultradreta. A La Sexta, va explicar que, fins i tot, sentia “certa estima” pel president espanyol.
El debat arrencarà a les 9 del matí
La moció de censura començarà el dimarts 21 de març a les 9 del matí i s’allargarà fins el 22, quan es farà la votació que està condemnada al fracàs. Abans que intervingui Tamames, de qui s’està decidint la ubicació a l’hemicicle atès que té 89 anys, Santiago Abascal presentarà el candidat sense límit de temps. Al seu torn, Pedro Sánchez tampoc tindrà limitacions i els grups parlamentaris comptaran amb 30 minuts per la rèplica i 10 per la contrarèplica.