Batussa entre els dos principals partits de la dreta espanyolista. PP i Vox segueixen sense posar-se d'acord a Múrcia, una de les poques comunitats autònomes on encara queda per definir la seva governabilitat. En un comunicat d'aquest mateix diumenge, Vox ha volgut deixar clar que mantindrà la seva posició a Múrcia, és a dir, la de no donar suport a la candidatura del popular Fernando López Miras, malgrat que Santiago Abascal hagi cedit els seus vots a Feijóo per evitar un govern espanyol liderat per Pedro Sánchez

Antelo, president provincial de Vox, ha volgut remarcar que les decisions que es prenguin en l'àmbit estatal "no repercuteixen a la Regió de Múrcia". "Nosaltres hem obtingut una representació de gairebé el 18 % dels murcians i lluitarem perquè els seus interessos es tinguin en compte", ha insistit el líder de Vox a la Regió de Múrcia. En les passades eleccions del 28 de maig, el PP es va quedar a prop de la majoria absoluta dels 23 escons obtenint-ne 21. Per això, l'actual president, López Miras, necessita els 9 diputats de Vox per aconseguir, novament, la governabilitat.

Les exigències de Vox

Els populars pretenen governar la comunitat en solitari, mentre que la ultradreta exigeix entrar al govern amb una vicepresidència i dues conselleries, fet que López Miras no aprova. De fet, López Miras va perdre un intent d'investidura el passat 10 de juliol. Si abans del 7 de setembre no hi ha acord, hi haurà una repetició electoral que podria caure cap a finals d'octubre. Així mateix, el PP va oferir un acord programàtic amb 88 mesures, la vicepresidència de la Mesa de l'Assemblea i un dels dos senadors a proposta de la cambra. 

El 2019 López Miras ja va haver d'enfrontar-se a una doble investidura per la necessitat de pactar amb Vox. Tot i això, l'actual escenari és diferent, i és que la ultradreta acusa López Miras d'incomplir els pactes del 2019. 

També pendents de Ceuta i Navarra

Una altra comunitat que està en la mateixa situació és Ceuta, on el PP descarta la possibilitat de pactar amb Vox pels seus atacs al col·lectiu musulmà. La voluntat dels populars és la de pactar amb el PSOE, fet que des de Ferraz van tallar de soca arrel. Els socialistes consideren que actualment "no hi pot haver cap pacte amb el PP de Feijóo", fet que apropa una repetició electoral.

Per la seva banda, Navarra també està pendent de conformar nou executiu. El Partit Socialista de Navarra, amb 11 diputats, està negociant amb la formació nacionalista Geroa Bai (7) la investidura. Els socialistes també compten amb els suports de Bildu i Podemos, malgrat que UPN, amb 15 regidors, va ser qui va guanyar les passades eleccions.