L’extrema dreta, als tribunals contra l’amnistia. El dia abans que el Congrés segelli la proposició de llei d’amnistia (abans del darrer debat al ple previ a remetre-la al Senat), Vox ha anunciat que aquesta setmana presentarà una querella contra la Mesa del Congrés dels Diputats per haver tramitat la iniciativa. La querella serà “amb noms i cognoms”, segons ha argumentat el secretari general de la formació, Ignacio Garriga, que ha apuntat directament als cinc membres de la Mesa, del PSOE i de Sumar, que van votar a favor de l’admissió a tràmit de la proposició de llei: Francina Armengol (presidenta), Alfonso Gómez de Celis (vicepresident primer), Esther Gil de Reboleño (vicepresidenta tercera), Gerardo Pisarello (secretari primer) i Isaura Leal (secretària segona).

El partit ultra considera que admetre a tràmit la iniciativa “amb coneixement manifest de la falta de constitucionalitat” és un delicte de prevaricació, tipificat a l’article 404 del Codi Penal. El precepte estableix que “l’autoritat o funcionari públic que, sabent la seva injustícia”, dicti una “resolució arbitrària en un assumpte administratiu” serà castigat amb la pena d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic i per a l’exercici del dret de sufragi passiu per temps de nou a quinze anys.

“Concorren tots els elements per presentar la querella”

Garriga ha denunciat que els membres de la Mesa van prendre la decisió malgrat que tenien “tota la informació”. Ha argumentat que el 2021 l’aleshores secretari general del Congrés va informar de la inconstitucionalitat “d’un projecte molt similar” (en paraules del portaveu de Vox) i ha apuntat que “existeixen nombrosos i manifestos pronunciaments” del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Així mateix, ha afegit que tot plegat “ha sigut corroborat” per l’informe dels lletrats de la Comissió de Justícia, que posa en dubte que l’amnistia sigui constitucional i argüeix que caldria una reforma de la Carta Magna perquè hi encaixés. Per aquests motius, Vox entén que “concorren tots els elements per presentar la querella”.

Finalment, a preguntes dels periodistes, Ignacio Garriga ha asseverat que seria “lògic i coherent” que Vox també promogués una querella contra la Mesa del Senat, on el PP té majoria absoluta, quan aquesta tramiti la proposició de llei. Està previst que l’amnistia rebi llum verda del Congrés el pròxim 30 de gener i, a partir d’aquell moment, la iniciativa començarà la seva tramitació a la Cambra Alta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!