Vox exigeix al jutge instructor de la causa contra el procés, Pablo Llarena, que reactivi les ordres europees de detenció contra Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, una setmana després que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) avalés la retirada de la seva immunitat. El partit d'extrema dreta ha presentat un escrit davant del Tribunal Suprem amb el qual força el jutge a pronunciar-se sobre els 3 eurodiputats, i demana la seva detenció per poder ser jutjats a Espanya. Si finalment es reactiven, es convertirien en les quartes euroordres contra els dirigents independentistes a l'exili. De moment, després de la sentència del TGUE ni la Fiscalia ni l'Advocacia de l'Estat s'han pronunciat, i no tenen un termini per fer-ho. Llarena, en un escrit del mes de gener va apuntar que no es manifestaria sobre les euroordres fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) no es pronunciés, després que Bèlgica denegués l'extradició de l'exconseller Lluís Puig. De moment, Llarena no ha fet cap pas per reactivar les euroordres.
Detenció i extradició
L'escrit de Vox presentat davant la sala segona del Tribunal Suprem sol·licita que s'emeti una euroordre de detenció per als "tres fugats, Sr. Puigdemont, Sr. Comín i Sra. Ponsatí". Fent referència a la sentència del TGUE, que confirma la decisió del Parlament Europeu "de concedir el suplicatori de suspensió d'immunitat parlamentària", els representants de la formació d'ultradreta sol·liciten "que s'emeti la corresponent ODE per procedir a la detenció i posterior enjudiciament dels tres fugats i actualment europarlamentaris". Tot i que Vox inclou Clara Ponsatí en la mateixa causa que Comín i Puigdemont, l'eurodiputada està acusada de desobediència, i per tant no es veuria afectada per l'euroordre.
La defensa de Puigdemont, Comín i Ponsatí sosté que, tot i que la sentència del TGUE ha estat desfavorable, no es pot cursar una nova ordre de detenció per als tres eurodiputats si no se sol·licita un nou suplicatori al Parlament Europeu, ja que l'anterior estava activada pel delicte de sedició, que finalment ha quedat derogat del Codi Penal espanyol.
Retirada de la immunitat
El 5 de juliol passat, el TGUE va rebutjar el recurs dels eurodiputats Puigdemont, Comín i Ponsatí contra el Parlament Europeu per l'aixecament de la seva immunitat. Així, tots tres perden la immunitat cautelar que tenien. El tribunal de primera instància de la UE amb seu a Luxemburg desestimava així tots els motius formulats pels eurodiputats, en particular les seves al·legacions segons les quals l'Eurocambra va negar que el suplicatori intentés danyar l'activitat parlamentària dels tres independentistes. El TGUE va destacar que l'Eurocambra no pot analitzar la legalitat dels actes judicials espanyols perquè és competència de les autoritats nacionals.
A conseqüència de la retirada de la immunitat, Puigdemont i Comín van decidir no assistir al ple del Parlament Europeu que se celebra aquesta setmana a Estrasburg. L'eurodiputat de Junts ho va anunciar a través de les xarxes socials, apuntant que finalment no hi viatjaria per la resposta "ambigua" que els ha fet arribar la presidenta de la cambra, Roberta Metsola, en relació amb la seva immunitat. "Esperàvem una resposta assertiva sobre la nostra immunitat de desplaçament [...], però el Parlament no garanteix que s'utilitzi aquesta ambigüitat per practicar una detenció com la de l'Alguer i que podria significar el trasllat del procés d'extradició a França", va assenyalar.