Vox sotmetrà aquesta setmana a debat i votació al Congrés dels Diputats una iniciativa per exigir al Govern aplicar les mesures necessàries per tancar d'"immediat" les, al seu judici, "mal anomenades ambaixades" catalanes a l'exterior. En aquest sentit, també advoquen perquè l'Executiu estatal tingui més control de la despesa pública. En la comissió Constitucional de dimecres vinent, els de Santiago Abascal defensen una proposició no de llei en la que afirmen que hi ha "certs executius regionals separatistes" que, diuen, en comptes de destinar els fons públics a millorar el benestar dels ciutadans, els destinen a causes que no beneficien a la població i que "amenacen" la unitat d'Espanya.

"Els partits separatistes, amb el beneplàcit de Pedro Sánchez, han fet ús de les institucions i dels fons públics per promoure la fallida de la unitat d'Espanya", remarquen, posant com a exemple les "mal anomenades ambaixades de certs executius regionals" fora d'Espanya, les polítiques d'"adoctrinament" per treure el castellà de les aules o "l'ús fraudulent" dels mitjans de comunicació públics per fer propaganda de la causa independentista, afirma el partit d'extrema dreta.

Un altre dels punts que se sotmetran a votació amb aquesta iniciativa és la proposta per promoure "una assignació dels recursos públics que fomenti la unitat nacional i la convivència pacífica entre els espanyols" perquè consideren que mentre els ciutadans fan "esforços extrems" per costejar-se les necessitats bàsiques, el Govern i alguns executius autonòmics de "clar signe separatista dilapiden els diners de tots en accions que ataquen deliberadament a Espanya i els seus ciutadans".

Illa les manté, però vol "definir millor el seu rol"

A finals de setembre, el nou Govern de Salvador Illa va explicitar la intenció de consolidar i ampliar les delegacions, tal com es van comprometre amb ERC en l'acord d'investidura, però ha especificat que prèviament serà necessari analitzar la feina duta a terme fins ara i "treballar per definir millor el seu rol". Amb aquesta redefinició, el Govern pretén "establir amb claredat quins han de ser els seus objectius perquè resultin útils a la ciutadania, al marge d'ideologies i evitant ocupar terrenys que no els corresponguin", va afirmar el nou conseller d'Acció Exterior, Jaume Duch. "Les delegacions tenen sentit si són útils, si el cost benefici és positiu, si és negatiu s'haurien de reestudiar i ara estem en aquest procés", va afegir.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!