Vox ha presentat aquest dissabte una querella contra els membres de les juntes de tractament que van atorgar el tercer grau als presos polítics, segons ha informat l'ACN. 

El passat 14 de gener, les juntes de tractament dels centres penitenciaris de Puig de les Basses (Figueres) en relació amb Dolors Bassa, i el de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada) on estan ingressats Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez van proposar concedir el tercer grau als presos polítics. Catorze dies més tard, el 28 de gener l’equip del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, que depèn de conselleria de Justícia, en mans de la consellera Ester Capella (ERC), va resoldre favorable aquesta petició.

Per això, l'endemà, que era el primer dia de campanya electoral, tots ells, excepte Carme Forcadell que es va haver d'esperar uns dies, van poder sortir de la presó i han participat en els actes de la campanya electoral, ja que la condemna no els priva dels drets de manifestació i participació política. 

Acto Lleida elecciones catalunya 14F ERC Oriol Junqueras vicepresidente campaña  / ERCOriol Junqueras en un acte electoral a Lleida / ERC

Delicte de prevaricació

Ara bé, segons la querella presentada per Vox s'hauria comès un delicte de prevaricació perquè no s'ha respectat la decisió del Tribunal Suprem, que el desembre va revocar el tercer grau als presos polítics. Per això, la formació ultradretana interpreta que la "celeritat" per la qual se'ls ha concedit el tercer grau per part del Departament de Justícia respon a un propòsit "aliè" a la finalitat de la pena, que persegueix "burlar la resolució del Tribunal Suprem en benefici dels presos".

presos políticos Lledoners 29 01 2020 elecciones catalunya EFEEl moment en el qual els presos polítics surten de la presó, després que se'ls atorgués el tercer grau / EFE

El 4 de desembre, la cort que els va sentenciar a presó, el Tribunal Suprem, els va revocar aquest règim de semillibertat perquè va considerar que, com que es tracta de condemnes elevades (d'entre nou a tretze anys de presó), havia de transcórrer més temps per poder gaudir del tercer grau, ja que la majoria no havia complert ni una quarta part. 

Ara bé, entre setembre i gener, tots els presos polítics han complert els tres anys a presó, per la qual cosa ara les juntes de tractament han considerat que sí que complien dels requisits per poder gaudir el tercer grau.  D'altra banda, contra tot pronòstic, la Fiscalia no ha presentat cap recurs al tercer grau