Cap sorpresa. El partit ultra Vox ha demanat al jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón que no apliqui la llei d'amnistia als 10 investigats per terrorisme en la causa de Tsunami Democràtic, segons l'escrit presentat al jutjat i al qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dijous. L'advocada de Vox, Marta Castro, sosté que els delictes de terrorisme no es poden amnistiar. I, subsidiàriament, si el jutge té dubtes que la llei d'amnistia del procés va contra el dret de la Unió, li proposa que suspengui el procediment i que presenti una consulta o prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). La mateixa oposició han expressat les acusacions populars en nom de policies espanyols.

A més, la lletrada de Vox recalca que el jutge pot mantenir en vigor o dictar mesures cautelars, com ara ordres de detenció nacionals, malgrat que la llei de l'oblit penal indica que s'han d'aixecar de forma "immediata". L'advocada sosté que la jurisprudència espanyola així ho avala i que no fer-ho aniria "contra la independència judicial".  En el cas de Tsunami, ni l'Audiència Nacional ni el Tribunal Suprem tenen en vigor cap ordre de detenció, però sí que la té el jutge Pablo Llarena en el cas de l'1-O per al president a l'exili Carles Puigdemont, els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig i la secretària general d'ERC, Marta Rovira.

 

La Fiscalia està amb les defenses

La petició de Vox és contrari a la de la Fiscalia, que demana l'amnistia per a tots els encausats de Tsunami, tant a l'Audiència Nacional com al Suprem, perquè sosté que els fets relatats no encaixen en el delicte de terrorisme. També han demanat l'amnistia els advocats dels investigats d'ERC, Junts i d'Òmnium Cultural. Els investigats a l'Audiència Nacional són: Marta Rovira, Marta Molina, Xavier Vendrell, Josep Lluís Alay, Oriol Soler, Oleguer Serra, Josep Campmajó, Jesús Rodríguez, Jaume Cabaní i Flavio Giulio Foglia; i al Suprem, el president Puigdemont i el diputat d'ERC Ruben Wagensberg.

Els encausats han tingut el suport d'entitats de drets humans (com recull la foto principal), que asseguren que les mobilitzacions impulsades per Tsunami contra la sentència del Suprem als líders independentistes, no són delictives i encaixen en el dret de protesta.

El dret de les víctimes de terrorisme

L'argument del partit d'ultradreta és que la llei d’amnistia és “inaplicable” en el delicte de terrorisme perquè va contra el Codi Penal i també contra directives europees. A més, hi afegeix que la norma no respecta la separació de poders, ni la igualtat davant la llei i vulnera el dret de víctimes de terrorisme.

Això no obstant, l’advocada no admet que en els fets imputats als investigats de Tsunami no hi ha cap víctima mortal o ferits greus per les mobilitzacions, un cop la justícia ha descartat la relació de la mort del ciutadà francès. Per contra, hi ha un jove que va perdre un ull per un impacte d’un projectil, es desconeix si de Mossos o de la Policia espanyola, en la gran protesta a l’aeroport del Prat contra la sentència del procés del Suprem.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!