Vox ha registrat dues iniciatives al Congrés per reclamar al govern espanyol que s'organitzin homenatges a la figura d'Hernán Cortés en complir-se 500 anys de la conquesta de Mèxic i que s'obligui el país asteca a garantir l'endreçament del seu sepulcre en una església de la capital.

Dos dies abans del Dia de la Hispanitat i quan el president de Mèxic, Andrés López Obrador, ha exigit que Espanya demani perdó per la colonització, Vox ha impulsat aquestes iniciatives queixant-se que el cinquè centenari de la conquesta de Mèxic està passant molt desapercebut.

El 13 d'agost de 1521 les tropes de l'extremeny Hernán Cortés van entrar a la capital asteca, Tenochtitlan, i van capturar Cuauhtémoc, l'últim emperador, culminant així la conquesta de Mèxic iniciada set anys abans.

Vox reconeix els abusos

Vox admet que "la presència espanyola a Amèrica, sobretot en la seva fase més primerenca, no va estar exempta d'abusos", però subratlla que aquella campanya va donar pas a una nova societat que, sumada a la resta de dominis d'Espanya, va generar la Hispanitat i va transformar la història del món.

Vox reclama al Congrés que es reti homenatge a Hernán Cortés i s'obligui Mèxic a arreglar la seva tomba. "La Monarquia Hispànica va treure als pobles precolombins de l'antropofàgia, l'esclavitud, els sacrificis humans i la prehistòria tecnològica", recorden. En les seves iniciatives el partit d'ultradreta recull testimonis d'intel·lectuals de diferents èpoques, inclòs el socialista Indalecio Prieto, glossant la presència espanyola a Amèrica.

Per tot això, "es considera absolutament necessari que les institucions competents fomentin, divulguin, promoguin i enalteixin figures i fets importants de la història pàtria, ja que un poble que no coneix la seva història està condemnat a desaparèixer," argumenta.

En aquest sentit, en una de les seves iniciatives, Vox insta el govern espanyol a "promoure, a través de les institucions de l'Estat, la divulgació i promoció de la figura d'Hernán Cortés de Monroy i Pizarro Altamirano, per la seva important contribució a la història militar del món, en general, i a la grandesa d'Espanya, en particular".

No es permet visitar la tomba

I en una altra proposició no de llei, destinada també al seu debat en la Comissió de Cultura, s'emplaça l'executiu a "dur a terme les gestions diplomàtiques necessàries davant de l'Executiu dels Estats Units Mexicans a fi que es procedeixi a l'endreçament i adequada senyalització del sepulcre d'Hernán Cortés, permetent-se la seva visita."

Segons recorda Vox, entre 1794 i 1823 Hernán Cortés comptava amb un mausoleu a l'església de l'Hospital de Jesús, però després de la independència de Mèxic les seves restes van ser objecte de successives maniobres per provar de degradar-los o fins i tot destruir-los. Des de 1947 ja només queda a la mateixa església una placa de bronze amb la llegenda "Hernán Cortés 1485-1547" i no es permet fer turisme ni fotos.

 

Imatge principal: El colonitzador Hernán Cortés / Wikimedia Commons