Segellada, firmada i registrada. Vox ha registrat la moció de censura contra Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats amb Ramón Tamames com a candidat. Santiago Abascal i un grup de diputats ha superat el tràmit per engegar la maquinària parlamentària. Després de registrar-la, Abascal ha fet el pas perquè el seu partit "no pot fingir" ni es pot quedar “asseguts, xiulant i de braços creuats” davant d’un govern “culpable per anar contra l'Estat de dret” i que “destrueix la convivència, la igualtat i la unitat nacional”. El líder de Vox també ha cridat al PP que “encara pot reflexionar” per sumar-se a la moció de censura. “Fins ara ens han tractat amb menyspreu”, ha criticat Abascal, que ha defensat vehement la figura de Tamames, "caracteritzat per l'experiència, la independència i el compromís per convocar eleccions el 28 de maig". "Ell encarna la concòrdia i la unió entre espanyols", ha resumit des de la sala de premsa del Congrés dels Diputats.

Els acords del PSOE amb l'independentisme català i basc posen Abascal dels nervis. Ha demonitzat els acords amb els "terroristes d'ahir", fent referència a Bildu, i els "colpistes d'ahir i probablement de demà", mencionant implícitament Esquerra Republicana, en un exercici de "degradació democràtica".  "El pacte del govern amb els pitjors enemics de la nació només pot ser una anomalia en una democràcia", sosté el text, i per tant cal "eliminar la dependència del nostre sistema polític dels qui treballen incansablement per la seva ruptura".

Toca posar-li data

La incògnita ara mateix és posar-hi data en el calendari. En aquest sentit, la formació d'ultradreta ha posat pressa a Meritxell Batet perquè ho faci "el més aviat possible". La idea que s'ha exposat és que la moció registrada es debati al Congrés abans de l'abril perquè, en cas hipotètic que prosperi, el nou govern pugui avançar les eleccions generals per fer-les coincidir amb les autonòmiques i les municipals del 28 de maig. La data límit que ha posat Abascal per fer la discussió és el 4 de maig perquè hi hagi temps suficients a convocar comicis estatals. Vox somia amb un súper diumenge electoral en plena primavera. En qualsevol cas, l'estratègia d'Abascal, que ha recordat que en les cinc mocions anteriors el debat es va fer entre una setmana i 30 dies posteriors a la presentació, xocarà amb els temps que marca el reglament i que està sota la potestat de Meritxell Batet perquè, un cop registrada, la Mesa del Congrés dels Diputats l’haurà de qualificar abans de posar-hi data, que està en mans de Meritxell Batet. Ho podria fer en la reunió d’aquest dimarts 28 de febrer o deixar-ho per la setmana vinent, el 7 de març. A partir d’aquell moment s’informarà al president del govern i als portaveus parlamentaris i s’obre un termini de dos dies perquè es presenti una moció alternativa. Segons el reglament de la cambra, el debat no es podrà fer abans dels cinc dies posteriors al registre, que s’ha efectuat aquest dilluns. En qualsevol cas, el càlcul és que no es portarà al ple fins a la segona quinzena de març tenint en compte que la setmana entrant s’hi debat la reforma de la llei del només sí és sí.

Serà la segona moció de censura de la legislatura, la sisena des del restabliment de la democràcia. En la de finals del 2020, Vox va presentar Santiago Abascal com a candidat a substituir Pedro Sánchez. En aquesta ocasió, la formació d’ultra dreta s’ha inclinat per un perfil acadèmic, com és l’economista Ramón Tamames, que ha avançat que té “llibertat absoluta” per dir el que pensa. La diferència respecte l’altre debat és que Tamames no presentarà cap programa de govern ni es postularà com a cap de l’executiu. Tindrà la missió de convocar eleccions generals a finals de maig. L’excomunista es dedicarà a fer un anàlisi de la situació que viu Espanya i retreurà al govern de coalició la macedònia de pactes amb què se sustenta. Abans de la intervenció de Tamames, Abascal defensarà sense límit de temps els motius que l’han portat a intentar censurar Pedro Sánchez una altra vegada.

Feijóo no hi anirà

La moció de censura està abocada al fracàs i, per això, s’interpretarà com un desafiament al Partit Popular, a qui Vox busca desgastar a les portes del cicle electoral de 2023. El PP de Feijóo prefereix aquesta vegada abstenir-se, a diferència de Pablo Casado, que hi va votar en contra el 2020 amb un fort creuament d’acusacions amb Abascal des del faristol. Tot i no rebutjar-la, el portaveu del comité de campanya del PP, Borja Sémper, ha confirmat que el líder de la formació, Alberto Núñez Feijóo, no assistirà al debat de la moció per no participar en el "circ" i la "performance" de Vox. Segons el seu parer, serà un "baló d'oxigen" per a Pedro Sánchez. Sémper ha acusat l'ultra dreta d'acudir al "rescat mediàtic" del cap de l'executiu en el moment de "major debilitat" del govern PSOE - Unides Podem. Els socialistes, en canvi, furguen en l'absència del gallec al Congrés. "S'han acabat la caretes, el señor Feijóo intenta el que fa sempre, beneeix el pacte però surt de la foto. Llençar la pedra i amaga la mà", ha explicat la vicesecretària general i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, després de l'executiva de Ferraz.