La dreta espanyolista, novament insatisfeta. Després de les seves nombroses i sonades queixes contra el Govern català després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que imposava un 25% de castellà a les escoles, l'unionisme tampoc ha celebrat l'anunci fet ahir per Esquerra Republicana, Junts, el PSC i els comuns. Els quatre partits van acordar modificar la legislació i reconèixer per primera vegada el castellà com a llengua d'ús a l'escola i delega a cada centre la decisió, i alhora defineix la llengua catalana com a "centre de gravetat" del sistema d'educatiu. Segons el diputat de Vox, Joan Garriga, aquesta proposta busca saltar-se la sentència del 25% de castellà. "Ni un percentatge i deixen que els centres decideixin la presència del castellà. És a dir, en molts, zero", ha advertit en un tuit, a més de titllar el pacte d'"estafa".
Ciutadans també ha compartit aquesta perspectiva, avisant que l'executiu català pretén incomplir la sentència. Els taronges ja havien amenaçat amb recórrer-ho a la justícia, i ara afirmen que el Govern està "fora de termini", segons Europa Press. En aquest sentit, han assegurat que no descarten la via judicial per exigir el compliment del 25%. Ciutadans creu que, en aquests moments, l'executiu català podria ser acusat de prevaricació, però han avisat que podrien anar més enllà: si el jutge demana l'execució de la sentència i el Govern no fa, podrien incórrer a un delicte de desobediència.
Què diu l'acord?
El projecte parteix de la base que el català és "llengua pròpia de Catalunya", i "la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu". Però la modificació incorpora per primera vegada el castellà també com a llengua que s'utilitza a l'escola, i estableix que seran els centres els que en decideixin l'ús, tenint en compte la situació sociolingüística: "També és emprat el castellà en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre, d'acord amb els criteris que s'estableixen a l'apartat 3". Aquest apartat 3 estableix que per assolir el domini oral i escrit del català i el castellà al final de l'ensenyament obligatori, l'ensenyament de les llengües oficials "ha de tenir garantida una presència adequada" en els currículums i en els projectes educatius de cada centre. Amb aquesta maniobra, la pilota passa a les mans dels centres i s'evita parlar de percentatges.
Atac contra els socialistes
Ciutadans també ha aprofitat l'acord per a carregar contra el PSC, que és un dels signants de l'acord juntament amb ERC, Junts i els comuns. De fet, avui mateix el líder del PSC, Salvador Illa, ha sortit en defensa del pacte: "És un acord que defensa el català i que respecta i no ataca el castellà", ha indicat. "Posa el català com a centre de gravetat, però també el castellà com una llengua d'aprenentatge". Carlos Carrizosa ha estat contundent, continuant en la seva línia crítica amb els socialistes, i ha lamentat la seva actuació. "Ha tornat a donar suport als partits separatistes per trepitjar els drets dels ciutadans catalans", va dir ahir a la tarda en un vídeo a Twitter. "Salvador Illa promet unes coses en campanya electoral i després traeix absolutament els seus votants".