Vox ha decidit aquest dilluns trencar relacions amb el PP, però només entre les direccions dels dos partits. El gest, doncs, manté intactes els pactes que tenen les dues formacions a les autonomies espanyoles i als municipis. Així ho ha anunciat el secretari general de Vox, Ignacio Garriga, que ha reconegut que el partit d’ultradreta se sent “atacat i menystingut” pel PP. Ha argumentat que no hi ha prou col·laboració entre els populars i la formació comandada per Santiago Abascal en l’embat contra el PSOE de Pedro Sánchez. "Que consultin al diccionari en què consisteix la valentia i l'audàcia i, a partir d'aquí, que expliquin tonteries a qui vulguin", ha etzibat en roda de premsa.

Concretament, la formació d’extrema dreta es queixa que hi ha una incoherència en el modus operandi del PP: "No entenem que es pugui manifestar diumenge i pactar dilluns". Garriga es referia així a la manifestació del PP d’aquest diumenge al madrileny Temple de Debod, l’enèsima manifestació dels populars contra l’amnistia i qualsevol pacte entre Pedro Sánchez i l’independentisme. Això, segons Vox, és incompatible amb pactar amb el PSOE el repartiment de les presidències de les comissions parlamentàries que aquest dilluns se celebra al Congrés dels Diputats.

És l'evidència que el PP no vol, no està disposat i dona per impossible protagonitzar aquesta acció coordinada per a frenar aquest cop de Sánchez”, ha argumentat Ignacio Garriga. El coordinador general de la formació d’extrema dreta ha opinat, doncs, que el distanciament entre Vox i PP no serà culpa d’ells, sinó del partit presidit per Alberto Núñez Feijóo. “Han decidit anar per una altra banda i estan més obsessionats amb distanciar-se de nosaltres que del PSOE”, ha argumentat.

Garriga ha recordat que Vox va donar suport a la investidura fallida de Feijóo com a president del govern espanyol, i que han donat suport a les convocatòries del PP als carrers per a protestar contra l'amnistia entenent que "és el que tocava, apartar les sigles i defensar la nació". Però, en canvi, han rebut "atacs, menyspreus i pactes amb Sánchez i Sumar". Això implica, assenyala el secretari general de Vox, que s’obri "de manera unilateral" per part del líder 'popular' una nova etapa en les relacions entre els dos partits de dreta espanyols.

Manté intactes els pactes autonòmics i municipals

No obstant això, en l'explicació del secretari general de Vox ha quedat clar que la col·laboració amb el PP en els parlaments autonòmics on governen de forma conjunta es mantindrà intacta, perquè consideren que allà els populars sí que mostren voluntat de col·laboració. De la mateixa manera, ha garantit que Vox continuarà "batallant" a nivell internacional, judicial, des dels parlaments i als carrers, "convoqui qui convoqui", per a oposar-se al govern espanyol de Pedro Sánchez i "per sobre de sigles i colors polítics".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!