El Tribunal Penal Internacional de la Haia ha registrat una denúncia impulsada per l'associació Querellants per la República contra la persecució política i jurídica de l'estat espanyol en el referèndum de l'1 d'octubre.
L'associació d'advocats ha presentat l'escrit de denúncia —a la qual més de 5.000 ciutadans hi han donat suport— directament davant la cort penal de la Haia per dos delictes de lesa humanitat contra els màxims responsables del govern i la policia espanyola. Els signants al·leguen, en primer lloc, que s'han vulnerat reiteradament els drets de sufragi actiu i representació dels ciutadans de Catalunya que "amb els seus vots havien escollit els líders polítics de formacions independentistes per ser representats".
La denúncia també demana al fiscal del Tribunal Penal Internacional que s'obrin diligències pel delicte de "tracte vexatori" de les forces de seguretat espanyoles —el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil— que van causar "intencionadament dolors i patiments físics greus" als ciutadans que "pacíficament" van sortir a votar el passat 1 d'octubre de 2017, "atemptant greument contra la seva integritat física i mental".
La denúncia presentada al tribunal internacional no té cap precedent en un conflicte polític similar. Querellants per la República ha presentat l'escrit directament davant el Tribunal Internacional perquè tenen indicis que a l'estat espanyol no es durà a terme una investigació independent ni un judici just. "Si tenim en compte que les últimes instàncies judicials —el Suprem i el Constitucional— són els objectes de la denúncia que interposem, és evident que no s'investigaran a ells mateixos", apunten.
Querellants per la República ja havia presentat al Tribunal Suprem una querella contra Pablo Llarena per prevaricació el juliol del 2018. En aquesta ocasió, la querella va sumar 3.418 denunciants, però va ser arxivada i l'associació d'advocats està ara pendent del recurs d'empara que van interposar.
La querella es dirigeix contra Mariano Rajoy, expresident del govern espanyol; Juan Ignacio Zoido, exministre d'Interior; Enric Millo, exdelegat del govern espanyol a Catalunya; el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos; Javier Zaragoza, actual fiscal del Tribunal Suprem i fiscal en cap de l'Audiència Nacional el novembre de 2015; el magistrat instructor de la causa del procés, Pablo Llarena; els magistrats del Suprem Miguel Colmenero, Francisco Monterde, Alberto Jorge Barreiro, Vicente Magro, Manuel Marchena, Juan Ramón Berdugo, Andrés Martínez, Luciano Varela, Andrés Palomo, Ana María Ferrer i Antonio del Moral García.
A més, també s'inclouen en la querella els membres del ple del Tribunal Constitucional que van ser claus per allargar la presó preventiva dels líders del procés amb "l'únic objectiu d'obtenir la seva suspensió". També contra el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, i el president de la Junta Electoral Central, Segundo Menéndez.
La Fiscalia del Tribunal Penal Internacional estudiarà la denúncia i documents presentats els propers mesos. Querellants per la República preveu que els tres mesos vinents el Tribunal Penal Internacional estudiï la denúncia i espera que el fiscal decideixi si tirar endavant el procés.
Querellants per la República es defineix com a iniciativa transversal formada per un equip de professionals del dret i altres àmbits.