L'advocat de Ruben Wagensberg, Andreu Van den Eynde, ha entrat aquest divendres un escrit al Tribunal Suprem en el qual denuncia la utilització de l’espionatge amb el programari Pegasus a l’independentisme en la causa judicial contra Tsunami Democràtic. L’advocat del diputat d’Esquerra Republicana i activista social Ruben Wagensberg, investigat per terrorisme, acusa el CNI d’utilitzar l’espionatge de Pegasus per contribuir en l’acusació de terrorisme contra els imputats. De fet, l'advocat de Wagensberg demana al Tribunal Suprem que desclassifiqui tota investigació del CNI que faci referència a Tsunami Democràtic.

En l’escrit, Van den Eynde certifica que el CNI ha participat, de forma il·legal, en la investigació dels fets de Tsunami Democràtic, com també ho han fet els cossos i forces de seguretat de l’Estat requerits pel Tribunal Suprem en el marc d’aquesta mateixa causa. És per aquest motiu, que l’advocat demana a la jutgessa instructora del cas al Tribunal Suprem que tingui en compte l’espionatge de Pegasus per part del CNI en el marc de la seva instrucció. Per això, l’insta a demanar al Jutjat d’Instrucció de Barcelona la documentació que acredita l’espionatge o que citi a declarar els agents que en van ser partícips.

“Reinterpretació” del terrorisme

En el mateix escrit, l'advocat Van den Eynde assegura, a més, que la causa que afecta Wagensberg presenta una “clara reinterpretació” de la llei per poder qualificar de terrorisme els fets que investiga.  L’advocat afegeix que atribuir delictes de terrorisme a l’assimilació d’un objectiu polític -com és el d’aconseguir una República Catalana- criminalitza les accions de l’independentisme en la seva globalitat. Van den Eynde recorda al Tribunal Suprem, a més, el caràcter plenament pacífic de les manifestacions de Tsunami Democràtic, que van tenir “com a obsessió en tot moment la protesta democràtica i no-violenta”.

 



Van den Eynde adverteix de l’amenaça que suposa per a l’exercici del dret a la protesta imputar per terrorisme als investigats de Tsunami Democràtic. Per això, assegura que aquest procediment penal “és una reacció desproporcionada que atempta contra els drets civils i polítics de la ciutadania i desincentiva la seva lliure expressió”, posa per escrit l’advocat. En l’escrit, l’advocat també fa valdre la trajectòria de Wagensberg com a activista social i en defensa dels drets humans. Així, Van den Eynde posa en coneixement del Tribunal el manifest de suport que més de cinquanta personalitats, entre elles tres Premis Nobel de la Pau, van signar denunciant la causa contra Tsunami.

Precisament, el passat dimarts els 11 represaliats investigats per terrorisme en el marc de la causa de Tsunami Democràtic, Josep Lluís Alay, Jaume Cabaní, Josep Campmajó, Marta Molina, Carles Puigdemont, Jesús Rodríguez, Marta Rovira, Oleguer Serra, Oriol Soler, Xavier Vendrell i Ruben Wagensberg van emetre un comunicat conjunt, també firmat per Òmnium Cultural, Junts, ERC i la CUP, en el qual denuncien l'ús fraudulent del delicte de terrorisme per esquivar la llei d'amnistia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!