The Washington Post ha publicat les conclusions d'un estudi sobre l'independentisme català realitzat per tres investigadors que fa temps que segueixen aquest tema: Nafees Hamid, Clara Petrus i Hammad Sheikh. L'estudi afirma taxativament que l'estratègia de Pedro Sánchez envers l'independentisme català no ha funcionat. Argumenta que aquesta dinàmica ha incrementado la radicalització del nacionalisme espanyol, reduir el nombre de catalans moderats i endurir l'independentisme. Aquests investigadors apunten que la qüestió catalana ha transformat la política espanyola, i que la manca de diàleg amb l'independentisme ha estat clau d'aquesta transformació que valoren de forma molt negativa.
Augment del nacionalisme espanyol
Els autors alerten que el nacionalisme radical s'ha incrementat a Espanya com a conseqüència de la "tolerància zero" cap a l'independentisme català. Afirmen que l'ascens electoral de Vox visibilitza aquesta deriva i alerten que a més a més d'intentar esclafar el moviment independentisme, la ultradreta espanyola acabarà centrant-se en feministes, en el col·lectiu LGTBI i en els musulmans.
L'independentisme també canvia
Els autors de l'estudi constaten que en els darrers temps han augmentat els independentistes que justifiquen algun grau d'ús de la violència. Per altra banda, l'enquesta mostra un "estrenyiment" de la identitat catalana entre els independentistes. Si el 2014 els independentistes consideraven molt majoritàriament que qualsevol podia ser català; ara, en canvi, ha crescut el nombre d'independentistes enquestats que identifica la catalanitat amb un origen català. Creix el sentiment identitari en el món independentista.
Sense moderats
Les enquestes realitzades pels investigadors demostren que es redueix el nombre de moderats en temàtica nacional, aquells que creuen que es pot mantenir Catalunya dins d'una Espanya oberta i federal. Cada cop hi ha més gent que veu la identitat espanyola i la catalana com a identitats separades, que no es poden compartir.
Disminueix l'europeisme
L'estudi constata que la relació dels independentistes catalans amb Europa ha canviat en cinc anys. El 2014 els independentistes eren molt proeuropeus; ara, els autors de l'estudi veuen com els enquestats que s'identifiquen més com a catalans que com a espanyols, tenen tendència a identificar-se poc amb Europa. Assegura que els independentistes s'han sentit decebuts pel ferm suport de la UE a la unitat d'Espanya i el seu rebuig a actuar com a intermediari en el conflicte.
La recerca
Els tres investigadors són membres del consorci Artis International, que estudia l'evolució del moviment independentista català des del 2014 amb el suport de l'Iniciativa de Recerca Minerva, del govern dels Estats Units. Han realitzat desenes d'entrevistes a polítics i activistes, però també han fet enquestes periòdiques a un grup extens de persones per estudiar la seva evolució política al llarg del temps. La darrera, feta a la tardor de 2019, analitzava els canvis en les actituds polítiques derivats de la sentència.