El president del PP europeu, l'alemany bavarès Manfred Weber, fa temps que juga amb foc entrant a parlar sobre l'amnistia i els pactes entre el PSOE i l'independentisme i ahir va sortir escaldat durant la compareixença de Pedro Sánchez al Parlament Europeu per fer balanç de la presidència rotatòria espanyola de la Unió. Weber, instat per un PP espanyol virulent, va carregar contra l'amnistia al procés, va retreure Sánchez el canvi de posició al respecte després del 23-J i va amenaçar amb una comissió d'investigació a Europa sobre l'estat de dret a Espanya. També va fer referència a les crítiques de Junts a diversos jutges al Congrés.

La resposta de Sánchez va ser ràpida i contundent: "Celebro que després de vint anys en aquesta cambra hagi començat a interessar-se pel que passa a Espanya, l'insto a conèixer el país i no repetir les proclames infundades dels seus companys del PP espanyol", tot just abans d'instar Weber a preocupar-se més dels pactes del PP amb una força antieuropeista com Vox, repassar-li les polítiques dretanes i la censura dels governs PP-Vox arreu l'Estat i preguntar-li si el seu pla per Alemanya també seria recuperar el nomenclàtor del Tercer Reich pels carrers. Potser Weber no esperava tal repàs en cinc minuts; provinent, a més, d'un primer ministre europeu i temporalment president del Consell d'Europa.

Immediatament després, mentre Sánchez sortia de la cambra, un Weber visiblement ofès va voler agafar el torn de paraula per respondre que la lliçó d'Alemanya davant del nazisme "és la de la col·laboració entre socialdemòcrates i democristians", per retreure a Sánchez que no hagi pactat amb el PP abans que amb l'independentisme i la seva esquerra. Però sembla que el líder popular europeu encara segueix cremat pel repàs de Sánchez: aquest dijous El Mundo publica una entrevista a l'eurodiputat alemany en la qual Weber ha reiterat aquesta idea i retreu al president espanyol "no haver complert amb el seu paper institucional" i haver-se "presentat només com a socialista en campanya". En aquest sentit, Weber valora que "el que ha fet Sánchez el desqualifica per a qualsevol càrrec europeu en el futur" i ha afirmat que "qui pacta amb Puigdemont contra l'estat de dret no pot donar-nos lliçons".

Retreu la referència al Tercer Reich 

"La seva argumentació tan agressiva contra el meu partit ens dona una idea clara que vol seguir dividint i no unificant societats", diu Weber, tot i els exacerbats discursos que van fer els eurodiputats del PP. Weber també lamenta que Sánchez els hagi ficat "en el mateix sac que l'extrema dreta", de forma que, diu, "això significa que el partit més gran al Parlament Europeu són extremistes de dretes". En aquest sentit, Weber retreu la referència al nazisme, "l'etapa més fosca de la història d'Alemanya", i assegura que la lliçó que deixa el país germànic és que "socialdemòcrates i democristians han de treballar junts", alhora que lamenta que Sánchez no hagués pactat amb Feijóo

"No permetrem que Sánchez trenqui l'estat de dret només per mantenir el poder"

Sobre l'amnistia, a més, Weber ha reiterat que és "extremadament preocupant" i ha celebrat que el comissari Didier Reynders hagi obert una avaluació del tema, per donar resposta "als ciutadans que es manifesten als carrers d'Espanya". Ara, diu, toca que la Comissió Europea faci una avaluació profunda i es pronunciï. "No permetrem que Sánchez trenqui l'estat de dret només per mantenir el poder, com va dir Felipe González", conclou el líder popular europeu.