El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ha viatjat aquest dimarts a Londres per assistir a la presentació del 'lobby' de diputats britànics que empeny el referèndum des del Parlament britànic. En el moment de la constitució de l'All-Party Parliamentary Group on Catalonia (APPG), que tindrà lloc a les 7 de la tarda d'aquest dimarts, Romeva oferirà una conferència sobre el procés, en una sala per un centenar de persones i oberta a tots els membres de la Cambra dels Comuns i de la dels Lords. Aquesta conferència arriba just un dia després de la sentència del 9-N, que ha condemnat amb inhabilitacions de fins a dos anys l'expresident Artur Mas, i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau.
El grup format per 21 diputats, un més que a l'inici degut a la incorporació d'un altre membre de l'SNP, té per objectiu “establir vincles entre els parlamentaris britànics i Catalunya" i servirà per mantenir-los al corrent "dels debats i esdeveniments relacionats amb l’autodeterminació de Catalunya". A més, pretén "ajudar a assegurar que el debat (català) es porta a terme de la manera més democràtica”, segons ha explicat el portaveu del grup, Christopher Bambery, a El Nacional.
Tots els diputats formen part dels sis principals partits del Westminster, hi ha des dels conservadors i laboristes fins als independentistes escocesos o gal·lesos. No tots són partidaris de la independència de Catalunya, però tots coincideixen en la necessitat de celebrar un referèndum. De fet, entre els membres de l’All-Party Parliamentary Group on Catalonia hi ha set diputats dels escocesos de l'SNP, dos dels gal·lesos del Plaid Cymru -un de la cambra dels comuns i l'altre de la dels Lords-, tres conservadors, dos laboristes, quatre liberal-demòcrates -tots de la Cambra dels Lords-, dos del Partit Socialdemòcrata i Laborista i una diputada escocesa independent.
Es tracta d’un grup reconegut pel Parlament britànic, tot i que no té una capacitat efectiva ni un estatus oficial. Les seves resolucions no equivalen al conjunt de les cambres, sinó només als diputats inscrits en el grup, això sí, cinc grups han d’estar a favor de la iniciativa per poder crear-lo, i en el cas català se n'hi han pogut sumar sis grups. Tots ells d'ideologies molt diverses, i sovint contràries. Hi ha des dels independentistes del Partit Nacional Escocès (SNP), fins als conservadors, manifestament unionistes i contraris a la independència d'Escòcia.
El grup parlamentari està obert tant a diputats de la Cambra dels Comuns com a la dels Lords. Actualment, setze dels seus membres són de la cambra baixa i els altres cinc de la cambra alta. A més, està obert a noves incorporacions que es poden anar sumant al grup en el transcurs de les seves activitats. Tenen l'obligació de celebrar dos actes l'any i al final de cada exercici anual cal realitzar un informe d’activitats i un balanç.