El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha avisat que l'amnistia "no resol" el conflicte, sinó que serveix per "passar pàgina" de la repressió. "L'amnistia és un punt de partida. És una manera de dir que la repressió estatal no és la manera d'abordar un conflicte polític. L'amnistia és una qüestió prioritària i clau", ha argumentat, en una entrevista a El Cafè d'Idees de RTVE. Antich ha defensat que Òmnium va ser "la primera" entitat que va posar l'amnistia sobre la taula i creu que el gran problema era la repressió, perquè "evitava" canalitzar el problema polític cap a la política. "L’amnistia és la forma de començar a abordar el problema polític", ha subratllat.
Els policies i l'amnistia
Així mateix, el president d'Òmnium Cultural ha reivindicat que els cops de porra dels policies als votants del Primer d'Octubre el 2017 no han d'entrar dins l'amnistia. "Ens emparem en la normativa internacional. Nacions Unides diu que no es pot incloure els casos de tortures", ha assegurat Antich, qui creu que una llei d'amnistia és "inadmissible" si suposa el punt final a la investigació de casos de tortures. Així mateix, pel que fa als manifestants violents, Antich subratlla que "cal veure com es desenvolupa cada cas". A més, s'ha volgut emmirallar en el cas d'Escòcia per dur a terme un referèndum d'independència i exercir l'autodeterminació.
Antich també ha assegurat que les causes denunciades en l'àmbit internacional segueixen. "L’amnistia suposa el reconeixement per part de l’Estat que la via judicial no resol el problema polític, però el procés és igual a la justícia internacional", ha subratllat Antich.
Celebra els processos de l'oficialitat del català
Alhora, Xavier Antich considera que "s'estan passant totes les fases que es preveien" pel que fa al procés per a l'oficialitat del català a la Unió Europea. I remarca que sembla que no hi ha oposició frontal de cap estat membre. "Entra dins la normalitat tot i que ens agradaria que anés més ràpid", ha dit en una entrevista a RTVE. Segons Antich, el govern espanyol defensa l'oficialitat del català "per necessitat". I ha afegit que "no és tant per convicció com per oportunitat". Segons el president d'Òmnium, el català té un estatus "diferent" al basc i gallec, ja que és una llengua parlada per 10 milions de persones. I ha remarcat que la meitat de les llengües oficials a la UE estan per sota d'aquesta xifra.
Preguntat per l'ANC, el president d'Òmnium ha admès "diferències" respecte a com arribar als objectius. I ha tret importància a les xiulades que han rebut membres de la seva entitat en manifestacions. Segons ha dit, s'ha d'assumir amb "normalitat".
Sobre l'acord entre PSOE i Podem per a la investidura de Sánchez, Antich ha considerat una "bona notícia" que hi pugui haver un govern que "aturi la dreta i l'extrema dreta". Ha apuntat, però, que en el document de l'acord no hi ha cap referència a Catalunya.