El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha carregat aquest dimarts durament contra l’estat espanyol per haver espiat polítics i líders independentistes en la seva guerra bruta contra el sobiranisme català. "L’espionatge il·legal no té cabuda en un estat que es vulgui autoanomenar democràtic”, ha assegurat el líder de l’entitat independentista. En aquest sentit, ha recordat que “no tot s’hi val”. “Fins on està disposat a arribar l’estat espanyol?”, s’ha preguntat Antich després de recordar que Espanya ha utilitzat mecanismes bruts i antidemocràtics per frenar l’independentisme català: “presó, exili, espionatge il·legal…”  Antich ha aprofitat la seva intervenció durant la roda de premsa des del Parlament Europeu per recordar que la persecució que pateixen els independentistes catalans per part de l’estat espanyol “no és un afer intern” d’Espanya.

 

 

“Avui som nosaltres qui som víctimes del joc brut de tot un estat, però demà pot ser qualsevol ciutadà europeu", ha manifestat el president d’Òmnium Cultural des de Brussel·les. Antich, doncs, ha volgut també enviar un missatge “clar” a l’estat espanyol: “Per molt joc brut que facin, mai no podran acabar amb un moviment pacífic i democràtic com és l'independentisme". El líder de l’entitat catalanista també ha volgut adreçar-se a la comunitat internacional, i alertar la societat que tothom pot patir un espionatge d’aquest tipus: “L’espionatge il·legal és una amenaça global que no pot quedar impune a l'Europa democràtica”. "El CatalanGate és un atac i crea un precedent molt perillós per a tots els ciutadans i la societat civil europea en general", ha afegit. 

La intervenció d’Antich s’ha fonamentat en assenyalar que la utilització del sistema Pegasus per espiar independentistes catalans no representa només una amenaça a Catalunya, sinó a tot Europa, ja que es tracta d’un atac als valors democràtics dels europeus. "Us podeu imaginar un estat de la UE que espia militants que treballen per la llengua, la cultura i els drets polítics? Això és el que passa avui en dia a Espanya", ha dit des de Brussel·les. Antich ha apuntat que si s'ha espiat Òmnium vol dir que es té informació de molts ciutadans i entitats amb les quals està en contacte l’entitat contínuament. Per altra banda, el president d’Òmnium també ha recordat que la seva entitat ha estat històricament perseguida per Espanya: "El 1963 la dictadura de Franco va tancar Òmnium durant 4 anys, el 2017 Jordi Cuixart va ser empresonat, i avui sabem que l'entitat ha estat espiada de manera il·legal amb una eina a la qual només hi tenen accés els estats".

La intervenció d’Antich s’ha produït entre parlaments a Brussel·les del president a l’exili, Carles Puigdemont, el líder d’ERC i exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i el diputat de la CUP Carles Riera.