El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha reclamat que s'ha de deixar enrere els cinc anys de retrets i renúncies. "Hem de trencar l'immobilisme i sortir de la situació de bloqueig. Si no tornem a generar il·lusió i esperança no anirem enlloc". Ho ha dit en el seu discurs durant la concentració a l'Arc de Triomf de Barcelona per commemorar el cinquè aniversari de l'1-O, organitzada pel Consell de la República (CdRep) amb la col·laboració d'Òmnium, ANC, AMI, la Intersindical i la Cambra de Barcelona. En aquest sentit, Antich ha demanat que aquests 5 anys han de servir per mirar endavant i dir les coses molt clares: "Ni la independència arribarà demà ni el dret d'autodeterminació ens el regalarà l'estat espanyol", ha assegurat. A més, ha reclamat que és urgent tornar a parlar i recuperar una dinàmica constructiva. "Cal de nou una mobilització permanent per exercir els drets en un estat que els vulnerà cada dia".
🔴 Manifestació de l'1 d'octubre 2022, última hora
Acte de reivindicació
El president d'Òmnium ha deixat clar que la celebració del cinquè aniversari de l'1 d'octubre no és un acte de nostàlgia, sinó de reivindicació. "L'any 2017 es va assolir una acumulació de poder com no l'havíem tingut mai". A l'inici del seu discurs ha tingut unes paraules de record per l'exili "que mantenen viva la lluita per la independència". Antich ha reivindicat que "l'1-o no va ser improvisat i va arribar després d'un cicle d'organització, mobilització i empoderament de més d'una dècada", ha recordat així que va ser possible per la confluència de 4 grans actors: institucions, partits, societat civil organitzada i ciutadania mobilitzada. "No volem passar pàgina de l'1 d'Octubre", ha asseverat Antich.
Antich, que també ha rebut xiulades durant la seva intervenció, tot i que bastant més tímides que les que ha rebut l'ex presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha volgut recordar que "més de 2 milions de persones vam desafiar l'Estat espanyol, vam omplir les escoles, vam protegir les urnes. Vam votar i vam guanyar". I ha assegurat que això va ser possible gràcies a "l'instrument més poderós que tenim, que és la desobediència civil massiva i organitzada, que caldrà tornar a utilitzar tants cops com faci falta, i la utilitzarem". Antich també ha aprofitat per recordar el que va succeir només dos dies més tard, el 3 d'octubre de 2017, "vam paralitzar el país, vam fer trontollar el regne d'Espanya i els Borbons. Vam provocar una autèntica crisi d'Estat". Ha insistit així que es va actuar amb determinació i es va exercir el dret d'autodeterminació en un referèndum "hem de recordar-ho cada dia, perquè és el millor aprenentatge de futur que tenim".
Ningú pot apropiar-se de l'1-O
Antich ha sostingut que "no hi ha res que pugui aturar la força d'aquest poble". En resposta al president d'ERC, Oriol Junqueras, després que aquest divendres reivindiqués que ERC va ser el principal artífex de l'organització de l'1-O, ha assegurat que "ningú no pot apropiar-se de l'1-O, gent molt diversa ho va fer possible". Sobre la situació política a Catalunya i la crisi de Govern entre ERC i Junts, ha recordat que quan es va efectuar el referèndum "ja hi havia discrepàncies, però les vam saber superar per un objectiu comú". "L'1-O vam aconseguir allò pel que lluitàvem, però avui l'escenari és d'impotència, de disputes estèrils, de batalles partidistes i d'incapacitat per definir objectius compartits", ha lamentat, segons Antich aquesta situació provoca desànim, desorientació i frustració, "correm el risc de perdre la força col·lectiva que va fer possible l'1-O i això no ens ho podem permetre".