L'espionatge a més de seixanta dirigents independentistes amb Pegasus ja ha travessat fronteres i s'ha pogut conèixer arreu del món gràcies a la denuncia que ha fet aquest dilluns el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, davant el Human Rights Council de les Nacions Unides. Antich ha comparegut a la seu de Ginebra a través d'un vídeo i ha demanat responsabilitats al govern espanyol per l'espionatge a independentistes que va demostrar Citizen Lab.
"Citizen Lab ha certificat que 65 persones han estat espiades a Catalunya de manera il·legal. El CatalanGate és el cas més gran d'espionatge al món utilitzant Pegasus i hi ha proves convincents que assenyalen l'estat espanyol", ha començat relatant Antich que ha recordat que les víctimes són polítics, activistes, periodistes i advocats, entre d'altres, relacionats amb el moviment en favor de l'autodeterminació de Catalunya. En la mateixa línia, el president de l'entitat independentista ha recordat que Òmnium, que és membre de la European Language Equality Network, ha tingut víctimes d'aquest espionatge com és l'entorn de l'expresident Jordi Cuixart. Antich ha aprofitat per apuntar que Cuixart va estar empresonat i que les Nacions Unides ja ho van denunciar a través del Grup de Detencions Arbitràries de l'ONU.
Atac a la societat civil
Al vídeo es pot veure com Xavier Antich subratlla que l'espionatge ha estat un atac "al cor de la democràcia" perquè s'ha fet servir Pegasus per atacar la societat civil i l'oposició política i que això també representa "una violació manifesta del dret a la llibertat de reunió i manifestació". És per tot això que el dirigent independentista convida l'ONU a intervenir per tal que l'estat espanyol posi en marxa una investigació immediata per identificar i sancionar els responsables i aportar una resposta: per quin motiu hem estat espiats, qui té accés a la informació recaptada i amb quina finalitat l'ha fet servir". "Sancionar els autors i oferir la veritat a les víctimes és essencial per assegurar que aquests actes intolerables no es tornen a repetir mai", ha conclòs Xavier Antich. Per la seva banda, el relator especial sobre els drets a la llibertat de reunió pacífica i associació, Clément Voule, ha respost a Òmnium Cultural, fet poc habitual, fent una crida al Consell de drets humans a prendre una “acció contundent” perquè els estats prohibeixin l’ús de Pegasus, ja que és una eina que “vulnera la privadesa i posa en perill a la ciutadania”.
Relacions trencades amb l'estat espanyol
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va anunciar dijous passat que no faran la reunió Bilateral amb l'Estat del juliol "perquè no hi ha cap traspàs important sobre la taula". "Primer hem de tancar la crisi de Pegasus i després podrem parlar d'altres elements", va afegir. En un acte a Forum Europa – Tribuna Catalunya, la consellera va dir que el Govern no vol una bilateral "d'una foto" i va advertir al govern espanyol que no es reuniran en aquest format fins que "es donen les condicions", és a dir, que es parli abans sobre "temes antirepressius i sobre drets fonamentals". "Per la resta, les relacions no estan normalitzades", va concloure. A més, Vilagrà va tornar a reclamar una "negociació real i intensa" a la taula de diàleg.