Davant la situació del català a l'escola i l'acord que reconeix per primera vegada el castellà com a llengua d'ús a l'escolar, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha demanat que es tingui en compte totes les entitats que treballen en temes de llengua i educació i a tota la comunitat educativa i científica a l’hora de fer cap modificació de la llei de política lingüística. “Dijous, amb Somescola vam comprovar que el consens entre entitats hi és”, ha remarcat Antich, en referència a l'exigència d'un diàleg honest al Govern i els partits del Parlament que van fer aquesta setmana les més de 60 entitats que formen part de la plataforma. Per això, ara Antich reclama que se les tingui en compte, d'altra manera, diu, l'acord pel català no serà un acord de país "i no serà possible donar suport a cap canvi de la llei de política lingüística”.

 

En un missatge dirigit als més de 190.000 socis de l’entitat, Xavier Antich ha exigit “rigor i responsabilitat” perquè “la llengua i l’escola són dos consensos bàsics de país, i no ens podem permetre perdre’ls”. Per tot plegat, el president d’Òmnium ha insistit que qualsevol mesura que les afecti “s’ha de consensuar políticament, per descomptat, però també amb la societat civil i la comunitat educativa i científica”. “El català és i ha de ser llengua vehicular a l’escola”, ha insistit, i les decisions que es prenguin al respecte “han de servir per blindar-lo”.

Una realitat complexa 

En aquest context, el president d'Òmnium ha volgut deixar clar que cal afrontar la realitat, i aquesta és complexa: “Fa anys que hi ha hagut deixadesa a l’hora de garantir el model d’escola catalana”. “Assumim-ho, fa temps que tenim més d’un 25% de castellà a l’escola”, ha dit Antich, lamentant quelcom que un informe del Síndic ja ha confirmat. Per aquest motiu, defensa el filòsof, és imprescindible que el Govern i les institucions posin "tots els recursos que siguin necessaris, i que dictin normes clares perquè això deixi de passar”. Mentrestant, Òmnium fa costat als afectats per la intromissió dels tribunals i s’ha implicat en la defensa jurídica de les famílies de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar, on una família va exigir l'aplicació del 25% del castellà a la classe del seu fill, amb el suport de l'entitat espanyolista Assemblea per una Escola Bilingüe. 

Per tot plegat, el seu president ha posat en valor la feina que, des de fa 60 anys, fa l’entitat per la llengua, i alhora demanat obrir el focus perquè la llengua retrocedeix en molts fronts: “És per això que a Òmnium dediquem la majoria dels nostres recursos, d’un pressupost de més de 10 milions, a la llengua i cultura catalanes”. Així, ha reiterat el seu compromís en la defensa de l'escola i del català, "hi érem i hi serem", perquè "la llengua és el nervi de la nació, un motiu d’orgull col·lectiu i una excusa preciosa per compartir la lluita, dia a dia”.