“Ens hem instruït i enxarxem coneixements per tenir un moviment nacional més gran, amb eines útils i potents per a una nova legalitat. No volem reformar l’Estat espanyol, sinó marxar-ne”, ha afirmat el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, en la cloenda del 2on Congrés català en defensa de l’estat de dret, aquest divendres a la tarda a l’aula magna de la Universitat de Barcelona. Antich ha admès que ha estat una “jornada maratoniana”, en què juristes catalans, del País Valencià, i de països com l’Argentina i Itàlia han compartit els seus coneixements per constatar que l’Estat espanyol i la judicatura "retorcen la llei" per reprimir el moviment independentista català, i que hi ha eines, especialment recollides en tractats de drets humans que cal recollir i esprémer en processos judicials. “L'Estat no ens persegueix pel que hem fet, sinó pel que tenim capacitat de fer, i tornarem a fer”, ha assegurat Antich.
El Congrés català en defensa de l’estat de dret ha aplegat un centenar de persones i ha estat organitzat per Òmnium, el Col·lectiu Praga, l’associació de juristes Àgora Judicial, i la Fundació Catalunya Fons. Antich ha recordat que també hi ha 14 entitats col·laboradores, com Irídia i Alerta Solidària. “No trigarem cinc anys més a tornar-nos a reunir. Som un fòrum d’activistes i avancem cap a l’autodeterminació”, ha declarat.
En les diferents ponències, s’ha parlat del concepte Grup Objectivament Identificable (GOI), que ha fixat el TJUE amb la resolució de Lluís Puig i les euroordres. L'advocat Benet Salellas i el magistrat Guillem Soler han avançat que és important desenvolupar aquesta diferència, que encaixa en la causa catalana, en els procediments judicials. Sallellas ha exposat també el terme desconeixedor de “desviació de poder” i Soler “la falta d’imparcialitat” dels jutges en el relacionat amb el procés d’independència de Catalunya.
Una lluita col·lectiva
En la cloenda, el president d’Òmnium ha declarat que “cal seguir denunciant l’excepcionalitat democràtica i la vulneració sistemàtica de drets fonamentals, així com la repressió policial i judicial contra la ciutadania”. Ha destacat la riquesa i el valor jurídic que s’han donat en totes les ponències i ha insistit que “és una lluita col·lectiva”.
En les ponències de la tarda, han intervingut Olivier Peter, reconegut advocat penalista internacional; Santiago Bereciartua, advocat i professor de la Càtedra de Criminologia a la Universitat Nacional de Rosario (Argentina), que han comparegut en la taula d’eines contra la impunitat. I en la darrera taula han parlat de Dret a l’autodeterminació, repressió i marc internacional Rosella Selmini, professora de criminologia a la Universitat de Bolonya, que ha assegurat que “el cas català evidencia la crisi democràtica que hi ha a Europa, on -ha afegit- es criminalitza el dissident, acció que es normalitza i tolera”. A més, han intervingut Neus Torbisco Casals, doctora en dret i investigadora al Graduate Institute of International and Development Studies, i Jan Fermon, advocat especialitzat en dret penal internacional i secretari general de l’Associació Internacional d’Advocats Demòcrates.
Les causes arxivades
En la seva intervenció, Antich ha denunciat que l’Estat espanyol “compara independentisme amb terrorisme”, amb relació a les eines que utilitza per controlar-lo i infiltrar-se en moviments socials i juvenils. Ha insistit, que el govern usa “les clavegueres de l’Estat, com el franquisme”, i ha detallat que dels més de 4.200 represaliats s’han obert 1.400 causes, de les quals mig miler ja s’han arxivat. És a dir, per provocar la por i la desmobilització social, en l’anomenant chilling effect. El president d’Òmnium tampoc ha deixat d’exigir que la Prefectura de la Policia de Via Laietana es reconverteixi en un centre de memòria de la repressió franquista, com reclamen ja 187 organitzacions internacionals.