Xavier Antich i Lluís Llach s'han reunit per "establir complicitats" de cara a la Diada, segons han anunciat aquest dimecres a les xarxes socials. En respectives piulades, els líders d'Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) han valorat positivament la trobada. "El país necessita respostes i l'independentisme ha d'estar a l'altura. És la nostra responsabilitat treballar conjuntament i coordinadament, amb els companys de l'Assemblea i la resta d'entitats independentistes, per la llibertat i els drets del nostre poble", ha dit Antich. Per la seva banda, Llach ha donat les gràcies a Òmnium, el Consell de la República, l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI), el CIEMEN i la "gent del carrer, motor de l'ANC".
El país necessita respostes i l'independentisme ha d'estar a l'altura. És la nostra responsabilitat treballar conjuntament i coordinadament, amb els companys de l'@assemblea i la resta d'entitats independentistes, per la llibertat i els drets del nostre poble. pic.twitter.com/FyhkQMlotj
— Xavier Antich (@XavierAntich) July 24, 2024
Establint complicitats per l'Onze de Setembre d'enguany. Gràcies Òmnium, Consell de la República, AMI, Intersindical, CIEMEN i, sobretot, gràcies gent del carrer, motor de l'assemblea Nacional Catalana. pic.twitter.com/k2zSmC4bDx
— Lluís Llach (@lluis_llach) July 24, 2024
En aquesta línia, aquest dimecres s'ha confirmat que la mobilització independentista de l'Onze de Setembre serà descentralitzada a les ciutats de Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa, segons ha sabut l'Agència Catalana de Notícies (ACN). A la capital catalana, la manifestació anirà de l'estació de França fins a l'Arc de Triomf, on tindrà lloc la Festa per la Llibertat que cada any organitza Òmnium. A més de les mobilitzacions a les cinc ciutats, hi haurà altres accions per les vegueries del país. No és la primera vegada que la manifestació és descentralitzada: l'any 2016 hi va haver protestes a Barcelona, Berga, Lleida, Tarragona i Salt.
Una Diada descentralitzada
La mobilització d'enguany serà organitzada per l'ANC, Òmnium, el Consell de la República, l'AMI i el CIEMEN, que han consensuat el lema "Tornem als carrers". Amb aquest lema, les entitats volen interpel·lar "aquelles persones que altres anys havien vingut i van deixar d'anar-hi en un moment de desafecció". La frase es farà servir tant per a la capçalera de les manifestacions com per a la cartellera de convocatòria per a la mobilització, que busca "reflectir la coralitat i pluralitat" d'entitats. De fet, també s'hi involucraran les joventuts de Junts (JNC) i d'ERC (Jovent Republicà). En aquest sentit, cal dir que el lema "Fem el camí més curt", present a la samarreta presentada per Llach, se circumscriurà només a l'ANC.
Al cap i a la fi, el que es vol evitar és que la mobilització de l'11-S es transformi en una nova escridassada a algun partit —especialment, contra ERC, per una hipotètica investidura de Salvador Illa—. I és que la incertesa del moment polític actual (hi haurà Govern o hi haurà eleccions?) i el possible retorn de Carles Puigdemont han estat protagonistes en les reunions prèvies a l'organització de la Diada.