Xavier Antich i Lluís Llach s'han reunit per "establir complicitats" de cara a la Diada, segons han anunciat aquest dimecres a les xarxes socials. En respectives piulades, els líders d'Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) han valorat positivament la trobada. "El país necessita respostes i l'independentisme ha d'estar a l'altura. És la nostra responsabilitat treballar conjuntament i coordinadament, amb els companys de l'Assemblea i la resta d'entitats independentistes, per la llibertat i els drets del nostre poble", ha dit Antich. Per la seva banda, Llach ha donat les gràcies a Òmnium, el Consell de la República, l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI), el CIEMEN i la "gent del carrer, motor de l'ANC".

En aquesta línia, aquest dimecres s'ha confirmat que la mobilització independentista de l'Onze de Setembre serà descentralitzada a les ciutats de Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa, segons ha sabut l'Agència Catalana de Notícies (ACN). A la capital catalana, la manifestació anirà de l'estació de França fins a l'Arc de Triomf, on tindrà lloc la Festa per la Llibertat que cada any organitza Òmnium. A més de les mobilitzacions a les cinc ciutats, hi haurà altres accions per les vegueries del país. No és la primera vegada que la manifestació és descentralitzada: l'any 2016 hi va haver protestes a Barcelona, Berga, Lleida, Tarragona i Salt.

Una Diada descentralitzada

La mobilització d'enguany serà organitzada per l'ANC, Òmnium, el Consell de la República, l'AMI i el CIEMEN, que han consensuat el lema "Tornem als carrers". Amb aquest lema, les entitats volen interpel·lar "aquelles persones que altres anys havien vingut i van deixar d'anar-hi en un moment de desafecció". La frase es farà servir tant per a la capçalera de les manifestacions com per a la cartellera de convocatòria per a la mobilització, que busca "reflectir la coralitat i pluralitat" d'entitats. De fet, també s'hi involucraran les joventuts de Junts (JNC) i d'ERC (Jovent Republicà). En aquest sentit, cal dir que el lema "Fem el camí més curt", present a la samarreta presentada per Llach, se circumscriurà només a l'ANC.

Al cap i a la fi, el que es vol evitar és que la mobilització de l'11-S es transformi en una nova escridassada a algun partit —especialment, contra ERC, per una hipotètica investidura de Salvador Illa—. I és que la incertesa del moment polític actual (hi haurà Govern o hi haurà eleccions?) i el possible retorn de Carles Puigdemont han estat protagonistes en les reunions prèvies a l'organització de la Diada.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!