Alhora que ha anunciat que no es presentarà a la reelecció com a president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart ha fet públic el nom de qui ha de ser el seu relleu al capdavant de l'entitat, el filòsof Xavier Antich. Abans ho hauran d'avalar els socis en la propera assemblea general d'Òmnium que se celebrarà el 26 de febrer. Antich, que també ha participat a l'entrevista a RAC 1 juntament amb Cuixart i Marcel Mauri, ha assegurat que ha acceptat la proposta de l'encara president "per responsabilitat" i perquè "és difícil no dir que sí".
"Òmnium és una entitat extraordinària i potent. Qualsevol diu que no!" ha continuat Antich, que ha apuntat al seu gran repte si assumeix la presidència: "Fer que sigui cada cop més forta, preparada, determinada i determinant". A més, però, ha dit que s'ha de seguir en la línia en què han treballat durant tots aquests anys el tàndem Cuixart i Mauri, que s'han convertit en "un exemple de generositat".
Elogis creuats
Xavier Antich s'ha desfet en elogis cap als fins ara president i vicepresident de l'entitat. I tot i que no ha donat el nom de qui ocuparà la vicepresidència d'Òmnium, ha assegurat que buscarà algú amb qui estar a l'altura "d'aquestes dues bèsties tan potents, capaces i talentoses". "Han demostrat que Òmnium és exemple de rigor, coherència, una entitat per picar pedra i construir, no per destruir, no som la gent dels retrets", ha dit.
Ara bé, Cuixart també ha volgut lloar qui serà el seu substitut, de qui ha dit que és “és un home molt culte, sensible, la sensibilitat feta home”.“Coneix molt bé Òmnium i ha fet molta feina. Estem convençuts que ho farà bé. Això no va de persones, va de col·lectius”, ha afegit.
El paper d'Òmnium
Per tot plegat, Antich ha insistit que seguirà el camí que han marcat durant aquests sis anys a l'entitat els seus predecessors: Treballarem, com sempre, per la construcció de grans consensos que ens permetin avançar". A més, ha volgut recordar que Òmnium no es tracta d'un partit sinó d'una organització de la societat civil "molt potent".
Abans, tant Cuixart com Mauri ja havien avançat que el seu pas al costat no té res a veure amb una possible entrada en la política institucional: "La respectem moltíssim, però no és el nostre camp", han apuntat.
Nova fase
Cuixart ha explicat la seva decisió pel fet que creu que calen nous lideratges a Catalunya, ja que la situació no és la mateixa que hi havia el 2017. Preguntat per si creu que estem en una nova fase del procés independentista, Antich ha lamentat que aquest terme, el "processisme", s'hagi convertit en un terme pejoratiu: "Les coses quan són importants no canvien d'un dia per l'altre, sinó que necessiten un procés".
Per tot plegat, en línia amb el que ha remarcat Cuixart, ha conclòs que Catalunya es troba "en una altra fase que ens obliga a repensar les coses".