La policia patriòtica del PP va espiar entre el 2015 i el 2016 els diputats de Podemos que estrenaven la seva primera legislatura al Congrés dels Diputats. L’objectiu era aconseguir draps bruts de la formació. Així ho ha avançat El País aquest dimecres. ElNacional.cat ha tingut accés a un informe que conté centenars de consultes a les bases de dades policials de 55 parlamentaris de la formació que llavors capitanejava Pablo Iglesias. Entre ells, es van espiar fins a nou diputats dels ‘comuns’: Xavier Domènech, Aina Vidal, Joan Mena, Marta Sibina, Lucía Martín, Marcelo Expósito, Fèlix Alonso, Mar García i Josep Yllanes. El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ja té les proves de les consultes que va fer la policia patriòtica sota les ordres del ministre de l’Interior del moment, Jorge Fernández Díaz. La peça de caça major era Pablo Iglesias, com es posa de manifest en les 122 consultes il·legals que va fer la policia sobre el líder de Podemos.
L’informe al qual ha tingut accés ElNacional.cat inclou de forma detallada cada accés (o intent d’accés) als arxius policials de diputats morats. Assenyala quin funcionari ha intentat accedir a la informació, des de quina IP ho fa, en quin dia i hora, quina és la víctima, quines dades sol·licita aconseguir i el motiu pel qual les vol. En la fitxa de Pablo Iglesias apareixen fins a 121 consultes d’informacions. I en els conceptes de la cerca apareixen paraules com ‘joies’, ‘vaixells’ i ‘avions’. Fins i tot hi ha algun moment en què es reclama informació “massiva” sobre qui anys més tard esdevindria vicepresident del govern espanyol. Les sol·licituds d’informació es fan des de centrals policials com les Brigades d'Informació de Madrid i Barcelona, així com per part del Director Adjunt Operatiu, i de la Comissaria General de la Policia Judicial.
En el cas de Xavier Domènech, es van fer fins a 37 consultes d’informació, totes realitzades des de Madrid i Barcelona. Els funcionaris també busquen paraules clau com ‘joies’ o ‘vaixells’, així com dades sobre on s’ha allotjat qui era llavors un dels líders dels comuns. Qui ocupa ara la posició de Domènech és Aina Vidal, actual líder dels comuns al Congrés dels Diputats. En aquell moment era una parlamentària poc coneguda, i només es va realitzar una cerca des d’una comissaria de Lugo.
En el cas de Joan Mena, les consultes ascendeixen fins a 21 i es fan des de diverses comissaries repartides a tot l’Estat: El Prat de Llobregat, Lleida, diverses de Madrid, Gandia o Valladolid. Tampoc no es va salvar de l’espionatge el valencià Joan Baldoví. Consten, sobre el líder de Compromís, setze peticions d'informació diferents des de les comissaries de Madrid-Centre, Puente de Vallecas, Fuenlabrada, Chamartín, Màlaga i Moncloa-Aravaca.
Podemos insta el PSOE a reformar el poder judicial sense el PP
Una de les primeres reaccions de Podemos quan aquest dimecres s’ha publicat l’espionatge als seus diputats per part de la policia patriòtica ha estat exigir al PSOE una reforma del poder judicial sense el PP. Socialistes i populars van pactar fa un parell de setmanes una reforma de la llei del Poder Judicial i dels membres del CGPJ. Precisament aquest dijous se celebra al Congrés dels Diputats el debat a la totalitat sobre aquest assumpte.
Fonts dels morats opinen que la notícia sobre el seu espionatge posa de manifest “la cacera política, policial, judicial i mediàtica del PP per intentar acabar amb el seu principal adversari polític”. Això demostra, segons el partit que ara comanda Ione Belarra, que "acabar amb Podemos va ser un dels principals objectius" de l’executiu de Mariano Rajoy.