Xavier Espot ha estat reelegit cap de govern d'Andorra, després de la victòria per majoria absoluta de Demòcrates a les eleccions de l'abril. Ha comptat amb els vots favorables dels seus setze consellers i del representant d'Acció, una escissió de Liberals d'Andorra que compta amb un conseller mitjançant una coalició amb Demòcrates a Escaldes-Engordany. Per la seva banda, el principal líder de l'oposició, Cerni Escalé, ha comptat amb el suport dels cinc consellers de la nova formació Concòrdia. Els tres representants tant d'Andorra Endavant com del Partit Socialdemòcrata s'han abstingut.
En el discurs del debat d'investidura d'aquest dimarts i dimecres al Consell General d'Andorra, Espot ha ofert "mà estesa" a la resta de formacions polítiques per a dos pactes d'Estat: un, per definir les relacions amb la Unió Europea; l'altre, per a la seguretat social i les pensions. A més, ha defensat que en el primer cas hi siguin els partits de Liberals d'Andorra i Terceravia — així com actors socials i econòmics. Tant Concòrdia com els socialdemòcrates s'han mostrat disposats a recollir el guant llançat pel cap de govern, tot i que han introduït matisos.
Espot vs. Escalé
Davant d'aquests matisos, Espot ha destacat que no hi veu que existeixin dos models de país "oposats": el que hi veu és que hi ha més coses que els apropen que no pas que els separen. Entre els punts de consens hi ha reequilibrar el creixement urbanístic, solucionar el problema de l'habitatge, fer front a la sostenibilitat de les pensions, reformar el sistema sanitari i deixar de viure "d'esquena a Europa". En canvi, les diferències s'han trobat en les propostes de solució — tot i que el cap de govern s'esforçarà per aconseguir els "majors consensos possibles". I és que la seva voluntat és regir el destí dels ciutadans de la millor manera possible per poder dir d'aquí a quatre anys que ha deixat el país "una mica millor" de com el va trobar. És així com ha acabat la seva última intervenció, tot desitjant estar a l'altura de les expectatives d'aquells qui l'han votat i dels qui no: "Trobaran en mi el seu cap de govern".
Amb tot, Escalé ha agraït "l'esperit de col·laboració" viscut en la primera sessió de la novena legislatura i ha desitjat que la voluntat d'entesa aguanti per aconseguir incrementar el benestar de tots els andorrans. La sostenibilitat ha tingut un protagonisme especial en el seu discurs, tot advocant perquè el Consell General modifiqui la llei de sòl amb criteris "més estrictes" que tipifiquin els usos de les parcel·les. També ha defensat una "nova llei que creï un parc natural protegit envoltant el país de forma continuada" i que comprengui el 50% del territori. D'altra banda, ha proposat un sistema de quotes per a la inversió estrangera que permeti "frenar l'especulació immobiliària" i augmentar l'impost de transmissions patrimonials del 4% actual al 10% per les operacions que no es destinin a primera residència. Sobre l'acord d'associació amb la UE, ha posat de manifest alguns dubtes i ha demanat tant "informació" com "estudis d'impacte".
L'avortament, qüestió clau
Pel que fa a l'avortament, Espot ha remarcat que es vol treballar per mantenir l'estructura institucional del coprincipat — tot avançant en els drets de les dones. En aquest sentit, ha dit que la voluntat és poder-les "eximir" de responsabilitat quan interrompin el seu embaràs dins uns supòsits i uns terminis. Per la seva banda, Escalé ha respost amb una defensa del poder de decisió de les dones i ha indicat que "el primer pas a dur a terme de forma àgil és procedir a la despenalització de la pràctica, examinant posteriorment la legalització". Llavors, ha conclòs que s'ha de poder compatibilitzar l'estructura del coprincipat amb l'avortament.
Un cop s'ha superat el debat d'investidura, la previsió és que el pròxim dia 15 de maig es porti a terme el jurament del nou cap de govern — que aviat haurà de definir els membres del seu nou executiu.