Incògnita resolta. Xavier Godàs, exalcalde de Vilassar de Dalt, serà l’encarregat de disputar la presidència d’Esquerra Republicana a Oriol Junqueras per la candidatura dels 'roviristes', Nova Esquerra Nacional. I l'exdiputada al Parlament, Alba Camps, optarà a la secretaria general. Des del primer moment han deixat clar que volen defugir de l’hiperlideratge que per ells representa Junqueras, i per això han presentat un equip de direcció coral, amb Raquel Sans com a vicepresidenta d'Afers Institucionals i Teresa Jordà com a vicepresidenta de Cohesió Interna. També hi haurà quatre secretaries generals adjuntes: de coordinació interna, de municipalisme, d’estratègia política i de comunicació, tot i que no s'han revelat els noms de qui optarien a aquests càrrecs. 

20240919 XAVIER GODAS PRESENTACIÓ CANDIDATURA ERC / FOTO: MONTSE GIRALT
Xavier Godàs, Teresa Jordà, Alba Camps i Raquel Sans / Foto; Montse Giralt

En la seva primera intervenció com a candidat a la presidència, Godàs ha deixat clar que Nova Esquerra Nacional desvincula "completament" el candidat a la presidència de la Generalitat d'aquesta figura: "Toca centrar-se en aquest nosaltres ampli que és ERC, que tot l'esforç de la presidència se centri en el desenvolupament del partit", ha apuntat el sociòleg que va ser alcalde del seu municipi del Maresme entre 2011 i 2019 i entre el 2022 i 2024 ha estat director general al Departament de Drets Socials i no ha format part de l'Executiva del partit, un detall important, tenint en compte que aquesta candidatura és defineix com a "projecte intern renovador". 

Un lideratge "natural"

Sans ha explicat que el lideratge de Godàs ha sorgit de manera "natural" durant les reunions que ha fet la candidatura: "S'ha anat veient un líder que representava els nostres valors i el nostre "com". Ha sorgit fruit de l'escolta activa i el nom del Xavier ha sonat amb molta força en totes aquestes reunions". A banda d'optar a la vicepresidència d'Afers Institucionals, és vicepresidenta de la Mesa del Parlament, Sans recuperaria el càrrec de portaveu del partit si la seva candidatura guanyés el congrés. A finals d'agost va deixar el càrrec un dia abans de la presentació de Nova Esquerra Nacional. 

20240919 XAVIER GODAS PRESENTACIÓ CANDIDATURA ERC / FOTO: MONTSE GIRALT
Xavier Godàs, el candidat de Nova Esquerra Nacional / Foto; Montse Giralt

"Recosir i teixir" 

El congrés del 30 de novembre se celebrarà enmig d’una gran crisi del partit, amb retrets en públic com feia anys que no es veien. Per això, Jordà, que en el cas que NEN sigui la candidatura guanyadora es convertiria en vicepresidenta de Cohesió Interna, ha explicat que el seu rol seria el de “recosir i teixir, a fora i a dins de la formació”. La diputada al Congrés ha insistit que la voluntat és la de ser una candidatura sense personalismes (Godàs és probablement la persona menys coneguda de les quatre que formen el que han definit com a “pom de dalt”, ja que Sans i Camps formen part de l'Executiva actual i Jordà porta anys en primera línia política) i sense apriorismes: “Ho farem tot amb cohesió, amb coordinació i transparència”.

Altres candidatures

Mentrestant, enmig del debat intern, Gabriel Fernández, portaveu d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Sabadell i un dels portaveus de la candidatura Foc Nou per liderar el partit, ha proposat a través de les xarxes fer un "front nacional" comú amb Junts al Congrés dels Diputats. "La possibilitat d'un «front de dretes» plurinacional a Madrid seria un escenari no desitjable per al país. La millor forma d'evitar-lo és fer política i acordar un «front nacional» entre Esquerra i Junts: 14 diputats defensant els nostres drets socials i nacionals", ha escrit a les xarxes. Foc Nou és ara l'única candidatura sense un candidat a la presidència després que Nova Esquerra Nacional proposi Godàs, Militància Decidim a Oriol Junqueras i Recuperem Esquerra, del Col·lectiu 1 d'octubre, a Xavier Martínez Gil. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!