El proper 28 de maig se celebren eleccions municipals. I, a Barcelona, l'escenari està molt obert. La darrera enquesta, publicada pel diari Públic i elaborada per KeyData, així ho indica.  De moment, però, el favorit és Xavier Trias, candidat de Junts. Però Jaume Collboni, del PSC, i l'alcaldessa Ada Colau (BComú) el segueixen molt de prop. Més endarrerit es troba el cap de llista republicà, Ernest Maragall.

📆 Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

🗒️ Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

Concretament, l'enquesta assenyala que Trias guanyaria les eleccions per la mínima. D'aquesta manera, Trias catapultaria Junts fins a la victòria, tot impulsant-lo del 10,5% de les paperetes i els 5 regidors de 2019 fins als 10 regidors i el 21,2%. És una victòria molt ajustada, ja que Junts empataria a 10 regidors amb el PSC. I és que els socialistes només quedarien sis dècimes per darrere (20,6%). El del PSC és un creixement de 2,2 punts i dos regidors respecte als resultats de 2019. En termes absoluts, Trias sumaria gairebé 150.000 vots, uns 4.500 més que Collboni.

Ara bé, el sondeig apunta que Colau trepitja els talons a Trias i Collboni, ja que només obtindria un regidor menys que ells. Sí que és cert, però, que, amb un 18,2%, BComú perdria 2,5 punts percentuals en comparació amb els comicis de 2019, quan va quedar en segon lloc amb un 20,71% de vot.

L'estudi d'opinió situa en quart lloc el candidat d'ERC, Ernest Maragall, que l'any 2019 va guanyar les eleccions. Doncs bé, Maragall perdria el lideratge i quedaria relegat al quart lloc, amb 7 regidors i el 15,1% de vot. Una reculada dolorosa pels republicans, ja que els distancia del frec a frec per la batllia de Barcelona. Així, Maragall, que enguany repeteix com a alcaldable, perdria tres regidors i 6,3 punts percentuals respecte als comicis de 2019.

El PP es consolidaria, la CUP tornaria i C's desapareixeria

El PP de Daniel Sirera, segons KeyData, es beneficiaria d'una eventual desfeta de C's, tot passant del 5,0% al 6,6% dels vots i de 2 a 3 representants. La darrera força del consistori seria la CUP de Basha Changue, que tornaria a obtenir representació després de perdre-la en les anteriors eleccions municipals en no arribar al llindar del 5% de vot. Els anticapitalistes esgarraparien 2 regidors gràcies a l'obtenció d'un 5,3% del vot. El màxim històric de la formació de l'esquerra independentista són 3 regidors i un 7,42% de vot.

Finalment, Anna Grau, escollida recentment com a cap de llista de Ciutadans (C's) a la capital catalana, no aconseguiria representació. Una derrota que els faria passar de 6 a 0 regidors i d'un suport del 13,2% al 3,1%.