L’exconseller d’ERC Xavier Vendrell ha demanat al jutge del cas Volhov que li apliqui la llei d’amnistia i dicti l’extinció de tota responsabilitat penal en aquest cas, iniciat el 2019 per una suposada malversació de fons i blanqueig de capitals per a la futura república catalana que el jutge Joaquín Aguirre ha derivat en la suposada ingerència russa en el moviment independentista català i que va declarar secreta fa uns mesos. De la suposada trama russa no s’ha aclarit res en quatre anys d’investigació, afirma l’advocat de Vendrell, Jos Prado, en un escrit clar i contundent al qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dimecres. “Si algú hagués pensat que la qüestió russa (amb forces militars pel mig) tenia la menor credibilitat, la reacció sens dubte hauria estat una altra. No consta cap advertiment al Ministeri de Defensa o a l'Agència Europea de Defensa, sobre aquest potencial, encara que en realitat inexistent risc”, manifesta Prado.
L’advocat insisteix en aquest punt per deixar clar que en els fets investigats en el cas Volhov no hi ha indicis del delicte de traïció contra la pau i la independència de l’Estat, que és un dels delictes exclosos per aplicar la norma de l’oblit penal (article 2 f). I conclou: “Res en la present investigació ha mostrat l'existència ‘d’una amenaça efectiva i real en contra de la integritat territorial o la independència política d'Espanya’", que és la definició del delicte de traïció.
El cas Volhov, aturat
Així, en l’escrit, l’advocat de Vendrell demana al titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona que decreti el sobreseïment i l’arxivament de la investigació a l’exconseller en la peça separada 2 del cas Volhov, que es va crear a partir del cas Diputació, obert el 2016 sobre suposades subvencions irregulars a entitats properes a l’extinta Convergència, denunciades per la CUP a Antifrau, i que continua oberta. L’advocat també li recorda al magistrat Aguirre que l’Audiència de Barcelona li ha ordenat que aturi la investigació fins a l'agost del 2023, en considerar que no hi ha diligències concretes a practicar, i que decreti l’arxivament del cas Volhov o l’enviï a judici. Una resolució, que alhora talla, provisionalment, la persecució judicial al president a l'exili Carles Puigdemont. La Fiscalia Anticorrupció s’hi ha de pronunciar.
Vendrell és el primer investigat de la peça 2 del cas Volhov que demana l’amnistia. I és que de la vintena de persones -empresaris i polítics- que van ser detingudes amb ell el 2020, suposadament per finançar el procés, no tenen clar en quina peça o fets els investiga el magistrat, que ha anat dividint la causa amb diferents peces. A més, el jutge Aguirre ja es va veure obligat a arxivar una peça contra Vendrell per suposadament un delicte de tràfic d'influències perquè la Fiscalia Anticorrupció no veia indicis i no l'acusa.
Investigats per la seva ideologia independentista i una conversa de bar
En el seu escrit, l’advocat Jos Prado fa una cronologia detallada del naixement i l’evolució del cas Volhov. Detalla que la peça 2 del cas Volhov va ser oberta el 27 d’agost del 2019, en el qual no es van detallar delictes, i posteriorment el magistrat va permetre a la Guàrdia Civil la intervenció dels mòbils de Vendrell i altres investigats. El motiu és que la policia va intervenir unes converses guardades al mòbil de Víctor Terradellas, exdirigent de CDC i president d e Catmón i investigat en el cas Diputació, el qual deia a Vendrell, i en una altra conversa a David Madí, que uns russos van oferir “100.000 soldats russos i el president es va cagar a les calces.”
Hi recorda que la Fiscalia Anticorrupció es va oposar a la intervenció dels telèfons i a posar aparells de seguiments en els vehicles de Terradellas i Madí, que el jutge va aprovar. A més, l’advocat destaca que aquesta conversa va ser descoberta per la Guàrdia Civil el desembre de 2018 i no és fins a l’agost del 2019 que el jutge intervé els telèfons dels investigats. “Cap credibilitat es pot atorgar a una conversació de bar”, hi afirma Prado de les declaracions de Terradellas, que hi afegeix que la investigació de la suposada trama russa era una “simple decoració efectista”.
Amb tot, exposa que Vendrell ha de ser amnistiat perquè se l’investiga per la seva ideologia independentista catalana i que se li atribueixen contactes directes amb la secretaria general d’ERC, Marta Rovira, i per les suposades accions que havien de fer amb el govern de Puigdemont, com a Xavier Vinyals i David Madí. Hi sosté que en la instrucció el jutge fa referència a articles de premsa en els quals se situa Madí i Vendrell al “Sanedrí del procés o en el consell a l’ombra”. I recorda que se’ls comença a investigar a tots tres perquè suposadament volien crear un sistema de criptomonedes per finançar i instaurar en la futura república catalana, hipòtesi que no ha tingut ni indicis.
Delictes inclosos en l’amnistia
A més de la seva ideologia, els delictes pels quals s’investiga Vendrell també entrarien en l’amnistia, segons el seu advocat. Inicialment, eren la malversació de fons i el blanqueig de capitals per finançar la futura república catalana. La llei exclou l’enriquiment personal. Pel que fa a l'ingerència russa, Prado insisteix que “encara que aquesta peça separada 2 ha donat cobertura a la investigació descrita periodísticament com la trama russa del procés, i s'ha parlat de deu mil soldats russos, la veritat és que, en els fets investigats no es percep, ni remotament, una amenaça efectiva i real com un ús efectiu de la força en contra de la integritat territorial o la independència política d'Espanya".
Per tot això, Prado demana al jutge Aguirre que apliqui l'amnistia a Vendrell, i li recorda que, com fixa la llei, té un termini de 2 mesos. Vendrell també és investigat per terrorisme a l'Audiència Nacional per la causa de Tsunami Democràtic, i ERC també ha demanat la seva amnistia, com a la resta d'encausats.