La justícia espanyola és lenta. Així ho confirma un informe elaborat per l'organisme sobre l'estat dels sistemes judicials dels països membres, que apunta que el temps de resolució de la majoria dels litigis judicials a Espanya es manté encara per sobre dels terminis prepandèmics. Pel que fa als casos criminals en primera instància, el temps de resolució també se situa per sobre de la mitjana del Consell d'Europa: a l'Estat es triguen 203 dies a resoldre aquests litigis, és a dir 70 dies més que a la resta de països membres. L'informe també assenyala que el nombre de jutges a l'Estat és "significativament inferior" a la mitjana del Consell d'Europa. En concret, les dades assenyalen que el nombre de jutges per cada 100.000 habitants a Espanya se situa en 11,92, respecte del 17,43 de la mitjana de països del Consell d'Europa (CoE). En comparació respecte del 2012, el nombre de jutges per 100.000 habitants a Espanya ha augmentat només un 0,7, passant d'11,2 a 11,92. Contràriament, el nombre de personal no judicial per jutge a l'Estat és un dels més elevats d'Europa, amb 8,7 persones.
Resolució dels casos a Espanya
L'informe assenyala que pel que fa al temps de resolució els tribunals espanyols no han aconseguit tornar als terminis prepandèmics en la majoria dels casos i instàncies. En canvi, en els litigis administratius, els terminis han millorat respecte del 2020 en totes les instàncies, mentre que en els casos civils i criminals el temps s'ha reduït en primera i última instància, però ha augmentat en segona instància. Segons l'informe l'augment dels terminis dels casos civils són conseqüència dels litigis vinculats a les clàusules terra.
Les dades de l'informe indiquen que a Espanya els casos civils en primera instància triguen una mitjana de 359 dies a resoldre's, 120 més que la mitjana del CoE. En segona instància, el termini és de 343 dies, mentre que la mitjana del CoE és de 200. La diferència és encara major en els casos en tercera instància: mentre que a la majoria de països del CoE es resolen en 152 dies, a Espanya es triguen 691 dies. Pel que fa als casos criminals, en primera instància els jutjats espanyols triguen 203 dies a resoldre'ls, 70 més que la mitjana del CoE. En tercera instància, la mitjana espanyola se situa en 302 dies, mentre que els països del CoE triguen 101 dies de mitjana. Per contra, en segona instància, els jutjats espanyols triguen 71 dies a resoldre casos criminals, 39 per sota de la mitjana del CoE.
En relació amb els litigis administratius, el termini de resolució als jutjats espanyols es manté per sobre de la mitjana europea en totes les instàncies. En primera instància, a Espanya es triguen 369 dies a resoldre casos d'aquest tipus, mentre que a la resta de països es necessiten 292 dies de mitjana. En segona instància, el temps de resolució als jutjats espanyols és de 325 dies, respecte dels 215 de la mitjana del CoE. Així mateix, en tercera instància, el termini a Espanya és de 321 dies, mentre que la mitjana del CoE és de 234.
L'especialització dels jutjats espanyols
L'informe publicat aquest dimecres també destaca l'organització del sistema judicial d'Espanya. Mentre que el nombre de jutges per cada 100.000 habitants es manté per sota de la mitjana del CoE, el nombre de tribunals per cada 100.000 habitants és dels més elevats entre els països membres de l'organisme, un fet que, segons l'informe, es deu al concepte d'"un jutge-un tribunal", aplicat en els jutjats de primera instància. En aquest sentit, el CoE destaca el nivell d'especialització dels jutjats espanyols. Concretament, assenyala que el 40% dels jutjats estan especialitzats en alguna matèria i destaca el "model únic" dels jutjats especialitzats en la violència contra la dona. "S'han convertit en un exemple en demostrar la rapidesa i eficàcia en què les dones víctimes de violència poden accedir a la justícia", conclou l'informe.