El president en funcions de la Generalitat valenciana, el socialista Ximo Puig, veu com té els dies comptats al capdavant del Consell després de dues legislatures reeditant el Pacte del Botànic. El PP i Vox el desbancaran per la via ràpida, Carlos Mazón en serà el substitut i començaran una trajectòria plegats formant un govern de coalició del qual encara se’n desconeixen els detalls. Després de reunir-se amb empresaris aquest dimecres, Puig creu que el problema de l’acord “no és l’extrema dreta sinó el PP, que és qui va deixar aquesta regió arruïnada”.
L’encara cap de l’executiu valencià té la mosca al nas pels efectes que estan tenint els resultats de les eleccions autonòmiques del 28 de maig i ha assegurat aquest dimecres que està preocupat “per l’impacte que tindrà l’ultradreta al govern”. Per a Puig, “era una història anunciada que se sabia perfectament” i ha qualificat els cinc punts inicials de “sorprenents per poc treballats”. “No em semblen seriosos, espero que s’aterrin aquestes qüestions i, per sobre de tot, que es garanteixi la convivència”. A continuació, Puig ha tret pit de la gestió feta al capdavant de la Generalitat valenciana en els darrers 8 anys. “Aquests anys hem sigut referència d’estabilitat, de diàleg i d’allunyament de la crispació, i m’agradaria que això passés també en el futur”, ha asseverat, malgrat que ha dit que “no apareixen bones notícies per l’impacte que tindrà l’ultradreta al govern”.
Mazón asfixiarà el valencià a les aules
A l’espera de conèixer els detalls de l’acord programàtic entre el PP i Vox, el futur president valencià, Carlos Mazón, ja dona pistes de les primeres mesures. En una entrevista a la Cadena COPE, Mazón ha avançat que el primer que farà al capdavant del govern en matèria educativa serà eliminar l’Oficina de Drets Lingüístics, a la que s’ha referit com a “Oficina de Policia Lingüística”. Es tracta d’una oficina creada el 2017 pel govern PSOE-Compromís-Unides Podem que vetllava pel compliment i l’aplicació de la normativa legal sobre l’ús de les llengües oficials al País Valencià i, a la vegada, canalitzava les queixes, suggerències i consultes de la ciutadania “per discriminació lingüística”.
En aquest sentit, el líders dels populars al sud del Principat defensa que s’ha d’eliminar “l’exèrcit d’assessors lingüístics nomenats a dit”, restituir la figura dels inspectors educatius i finalitzar el que ha anomenat “procés a la valenciana”, així com s’ha proposat “treure la ideologia de les aules”. En matèria d’ensenyament, el PP ha defensat que garantirà la llibertat d’elecció de centre, així que Mazón ha recordat que el Consell té una cinquentena de sentències “per discriminació de l’educació concertada”. El PP i Vox donaran a conèixer els detalls de l’acord programàtic rubricat aquest dijous mateix.